Aandeelhouder ontevreden; Openbaar bod op Cindu als prefs blijven

ROTTERDAM, 7 JAN. De Belg W.G. Wilford, commissaris en grootaandeelhouder in het beursgenoteerde chemiebedrijf Cindu International (voorheen Cindu Key & Kramer) zal een openbaar bod uitbrengen op de resterende aandelen Cindu International indien zijn mede-commissarissen zich de komende maanden blijven verzetten tegen Wilfords indringende oproep om de preferente aandelen in te trekken.

Dit heeft Wilford vanochtend desgevraagd meegedeeld. Via de Luxemburgse beleggingsmaatschappij C.Invest bezit Wilford en enkele van zijn relaties totaal 93,7 procent van de gewone aandelen Cindu.

Cindu (chemie, isolatie en transport) heeft enkele jaren geleden preferente aandelen uitgegeven om zich te beschermen tegen Joep van den Nieuwenhuyzen, de topman van de Begemann-groep. Van den Nieuwenhuyzen had destijds meer dan 50 procent van de aandelen in Cindu gekocht, toen nog Cindu Key & Kramer (CKK), maar verkocht het pakket in 1990 aan Wilford nadat CKK prefs had uitgegeven en dochteronderneming Key & Kramer, waar het Van den Nieuwenhuyzen uiteindelijk om te doen was, aan derden had verkocht. Het bedrijf maakte in de eerste helft van 1991 4,1 miljoen gulden winst bij een omzet van 146 miljoen.

Niet bekend

Om het bedrijf van de beurs te halen, hoeft Wilford in feite maar 1,3 procent van de resterende aandelen te kopen; C.Invest bezit immers al 93,7 procent van de gewone aandelen. De vijf procent die vervolgens nog in andere handen zijn kan hij via de nieuwe Wet Uitkoop Mindereheidsaandeelhouders via de rechter verwerven.

De voorzitter van de raad van bestuur van Cindu International, drs.J.G.L. Verdurmen, wilde vanochtend slechts een summier commentaar geven op de uitlatingen van Wilford. “Als Cindu van de beurs gaat zijn de prefs nog niet weg. Ik wacht wel af wat er gebeurt.”

Wilford trekt nu anderhalf jaar openlijk van leer tegen beschermingsconstructies rond Cindu. Zo eiste hij in het begin publiekelijk de meerderheid op in de raad van commissarissen. Het is hem niet meegevallen, zo bleek vanochtend uit zijn uitlatingen. “Er is het afgelopen jaar wel wat veranderd, maar niet genoeg.”

Hij verwierf tot nog toe slechts één plaats in de nu vier man tellende raad van commissarissen. Eerdere berichten dat twee binnenkort te benoemen commissarissen uit zijn kamp komen, bestreed Wilford vanochtend. Die commissarissen zijn “in consensus” voorgedragen.

“Ik beschouw Cindu als mijn bedrijf. Ik wil wat er wat dichter bij staan. Ik wil de raad van bestuur kunnen verplichten wat beter en scherper op de zaak te letten. Opdat het bestuur niet zo gemakkelijk dingen doet die het, als het zelf eigenaar was van Cindu, zeker niet gedaan zou hebben.”

Uit Wilfords woorden valt op te maken dat hij het niet altijd eens is geweest met de besluiten die de raad van bestuur van Cindu International het afgelopen jaar heeft genomen, al wil hij geen concrete voorbeelden geven. “Ik wil dichter bij de zaak staan. Ik wil kunnen ingrijpen voordat besluiten worden ten uitvoer gelegd, en niet na afloop.”