Uittocht uit oosten van Duitsland niet gestopt

BONN, 6 JAN. De uittocht van Oostduitsers naar het westen is het afgelopen jaar onverminderd doorgegaan, ondanks de vereniging van de beide Duitslanden. Dat meldde Bild am Sonntag gisteren.

Een ambtenaar van het federale bureau voor de statistiek zegt in het blad dat vorig jaar meer dan 200.000 Duitsers vanuit de DDR naar de westelijke deelstaten zijn verhuisd, vermoedelijk om economische redenen. De ambtenaar, Hennig Fleischer, denkt dat het cijfer nog veel hoger uitvalt wanneer de mensen worden meegeteld die in het westen werken maar officieel nog in het oosten wonen. Sinds de uittocht in 1989 begon hebben ongeveer een miljoen Duitsers de (voormalige) DDR verlaten.

Gisteren werd ook bekend dat het aantal buitenlanders dat in Duitsland asiel heeft aangevraagd vorig jaar met een derde is gestegen. Volgens het ministerie van binnenlandse zaken in Bonn heeft in 1991 het recordaantal van 256.112 buitenlanders asiel aangevraagd in Duitsland, tegen 193.063 in 1990. Minister van binnenlandse zaken Rudolf Seiters heeft bij het bekendmaken van deze cijfers opgeroepen tot het invoeren van strengere wetten om de stroom immigranten in te dammen.

“De capaciteit van de Bondsrepubliek om dergelijke aantallen op te nemen is grotendeels uitgeput”, verklaarde Seiters. “De deelstaten en gemeenten worden met grote problemen geconfronteerd bij het onderbrengen en verzorgen van zoveel mensen.” De grootste groep vluchtelingen, 74.854, bestond uit Joegoslaven. Van alle aanvragen is vorig jaar 6,9 procent (11.597 verzoeken) ingewilligd.

Het aantal etnische Duitsers uit Oost-Europa en de Sovjet-Unie dat naar Duitsland is gekomen is vorig jaar overigens met 44 procent gedaald tot 221.995, zo werd vorige week al bekendgemaakt.

Het toenemend aantal buitenlanders dat zijn toevlucht zoekt in het meest welvarende land van Europa heeft geleid tot oplaaiend racisme onder uiterst rechtste jongeren, die aanslagen hebben gepleegd op opvanghuizen voor asielzoekers. De Duitse regering heeft voorgesteld de grondwet zo te veranderen dat alleen mensen asiel kunnen krijgen die in hun eigen land vervolgd dreigen te worden. (Reuter, AP)