Trainer Co Adriaanse verguld met belangstelling De Meer; Ajax koestert "Osasuna-variant'

AMSTERDAM, 6 JAN. Lijkt Ajax er op papier door de verkoop van Jan Wouters aan Bayern München kwalitatief alleen maar op achteruit te zijn gegaan, in de praktijk is een wedstrijd er voor de meeste tegenstanders in de Watergraafsmeer niet eenvoudiger op geworden. De kwaliteit mag dan enigszins genivelleerd zijn, trainer Louis van Gaal beschikt bij Ajax over zo'n rijke sortering min of meer gelijkwaardige spelers dat het voor de opponent gissen is met welke formatie het elftal in het veld verschijnt. Dat ondervond in de derde ronde van de KNVB-beker ook FC Den Haag, waar trainer Co Adriaanse zijn spelers had voorbereid op de komst van John van Loen. Maar de rossige spits werd weer eens aan de kant gelaten. Dit keer voor de Deen Petersen.

Bovendien had Ajax in het bekerduel gekozen voor de zogeheten "Osasuna-variant'. Het is een kreet die na het succes in de Europa Cup tot het vaste voetbaljargon van trainer Louis van Gaal is gaan behoren. Daarbij speelt Ajax enigszins teruggetrokken, zonder echte vleugelaanvallers (op rechts loopt zelfs niemand) en spelen Pettersson en Bergkamp in de spits. Dat voetbal ondanks deze tactische hoogstandjes echter een simpel spelletje is waar weinig hokus pokus aan te pas komt, verwoordde Adriaanse toen hij de 3-1 nederlaag van zijn elftal analyseerde. “Ajax kan met deze spelers niet alleen verschillende tactieken spelen, ook de positie- en tempowisselingen worden sneller en beter uitgevoerd. Dat verklaart het verschil en de eindstand van 3-1.”

Van Gaal's mond viel bijna open van bewondering en vertelde dat hij het zelf nauwelijks beter kon verwoorden. Hij prees het heldere inzicht van zijn collega bijna de hemel in. Niet zo verwonderlijk toen duidelijk werd dat Adriaanse, die FC Den Haag aan het einde van dit seizoen gaat verlaten, één van de zeven namen is die Van Gaal heeft ingediend bij het bestuur van Ajax voor de binnenkort te benoemen technisch directeur opleidingen.

Doorstroming uit de jeugd blijft prioriteit nummer één bij Ajax en vormt een kwestie van lange termijn politiek. Het leiden van het eerste elftal is het korte termijn streven naar elke week goede resultaten. Beide functies zijn volgens Van Gaal niet te combineren bij Ajax, dat in het verleden beide verantwoordelijkheden wél in de handen van één man heeft gelegd.

Van Gaal: “Toevallig weet ik welke jeugdspelers er bij de E 2 junioren spelen omdat ik van de opleidingen ben doorgeschoven naar het eerste elftal. Maar trainers als Linder en Beenhakker wisten dat hier niet. Je moet zo'n functie van de opleidingen ook gewicht geven met de titel directeur. Want heet die functie gewoon hoofd opleidingen dan word je in de praktijk maar al te vaak overruled door een financieel- of commercieel directeur die het beter denkt te weten.”

Adriaanse toonde zich met de belangstelling van Ajax erg verguld. “Omdat hier niet alleen het resultaat maar ook het spektakel centraal staat”, preciseerde hij. “Bijna iedereen die in het Nederlands elftal speelt of heeft gevoetbald heeft ook bij Ajax gespeeld. Als je naam als trainer dan met zo'n club in verband wordt gebracht dan beschouw ik dat als een hele eer.”

Hoe groot de concurrentie bij Ajax is om met succes boven te komen drijven ervaren ook de spelers. Bij voorbeeld verdediger Sonny Silooy. Na een lange lijdensweg na zijn blessures als bankzitter speelde hij gisteren in de "Osasuna-variant' zijn derde volledige wedstrijd dit seizoen als linksback. Silooy had geluk dat hij na 25 minuten met een schitterend afstandsschot via de kruising Ajax aan de leiding hielp. Tegen het opkomen van Blind en Jonk had Den Haag aanvankelijk met succes maatregelen genomen. Tegen de domme pech van dit fraai gelukte afstandsschot was de ploeg echter machteloos.

Van Gaal vond dat het een voordeel is wanneer je een linksback in je elftal hebt die naar binnen kan dribbelen om vervolgens met rechts te schieten. Maar het is natuurlijk maar wat voor draai je daar als trainer aan geeft. Een linksback met een rechterbeen is op zijn beurt weer gehandicapt bij het buitenom gaan. Om die reden zag Beenhakker weinig in Silooy op deze plaats.

De openingstreffer kwam voor de geplaagde verdediger zelf als een geschenk uit de hemel. Silooy: “De onderlinge concurrentie bij Ajax is zo groot dat je de ene week echt niet weet of je de andere week speelt. Je moet blijven presteren. Maar ik vind dat wel een goede situatie. Je moet positief blijven. Maar spelen in het tweede elftal en alleen maar trainen is toch niet bevorderlijk voor je ontwikkeling als voetballer. Daarom voel ik me voorlopig prima bij deze geslaagde rentree.”

Nadat Silooy nog voor rust Petterson in staat had gesteld 2-0 te maken was de wedstrijd, waar slechts 9649 toeschouwers (de helft van het seizoengemiddelde) getuige van waren, definitief gespeeld. Dat de opgekomen Blind in de tweede helft Ajax nog op 3-0 bracht voordat Van der Laan de eindstand op 3-1 bepaalde had voor het verloop van de ongelijke krachtmeting dan ook nauwelijks reële betekenis.