Taalspel

In Vrij Nederland schrijft Max Pam wekelijks een korte tekst die voornamelijk bestaat uit mededelingen als Pc2, Ld7-e8, of zelfs e2xd3.

Het is vreemd om iemand die zich in dat soort geheimtaal uitdrukt te zien mopperen over een “taalspel voor ingewijden, vooral bedoeld om indruk te maken op de grote gemeente van onwetenden”. Dat verwijt hij "Kunst & Museumjournaal' in een stukje op de achterpagina (NRC Handelsblad, 27 december). Dat Pam onwetend is op het gebied van de beeldende kunst zal ongetwijfeld een feit zijn, maar dat is niet iets om je op te laten voorstaan. Als hij de moeite neemt om af en toe naar een museum te gaan en zich enigszins te verdiepen in de beeldende kunst is het niet ondenkbaar dat zelfs hij nog eens iets van de artikelen in "Kunst & Museumjournaal' gaat begrijpen. Misschien komt hij dan ook tot de ontdekking dat de beeldende kunst niet "inhoudelijk leeg' is, iets wat hij naar eigen zeggen afleidt uit het doorbladeren van enkele jaargangen van een tijdschrift.