Schaatsploeg Spelen telt al elf leden

ROTTERDAM, 6 JAN. Sandra Voetelink, Rintje Ritsma, Leo Visser, Robert Vunderink en Thomas Bos zijn sinds gisteren zeker van deelneming aan de Winterspelen, die volgende maand in Albertville worden afgewerkt. Midden december wees het Nederlands Olympisch Comité al zes andere toppers aan: Christine Aaftink, Lia van Schie, Carla Zijlstra, Yvonne van Gennip, Bart Veldkamp en Falko Zandstra.

Voetelink zal meedoen aan de Olympische 1000 en 1500 meter. Op de kilometer bleef ze afgelopen zaterdag, op de slotdag van de afstandskampioenschappen in Heerenveen, met 1.22,85 onder de NOC-limiet. Een dag eerder werd ze op de schaatsmijl Nederlands kampioen. Op de 1500 meter van de vrouwen komen in Albertville namens Nederland ook Van Schie en Van Gennip in actie. De vierde plaats blijft open. Op de drie en vijf kilometer zullen Van Gennip, Van Schie en Zijlstra aan de start verschijnen.

Op de 1500 meter mannen voegden Ritsma en Visser zich door hun goede prestaties in de Thialfhal bij de al aangewezen Zandstra. Het staat nog niet vast wie de vierde nationale Olympische deelnemer op dit nummer zal worden. Bos en Veldkamp lijken de kandidaten. Het Europese kampioenschap allround, dat volgende week vrijdag begint, zal duidelijkheid moeten verschaffen. Op de tien kilometer komen in Albertville Veldkamp, Bos en Vunderink op het ijs. Wat de vijf kilometer betreft, vast staat dat Veldkamp en Visser acte de presence geven. Vunderink is genomineerd. De rijder uit Raalte had op deze afstand zaterdag 0,05 seconde meer nodig dan Visser.

De schaatsploeg voor de Winterspelen bestaat vooralsnog uit:

Vrouwen, 500 meter: Aaftink, 1000 m: Aaftink, Voetelink, Stam blijft genomineerd, 1500 meter: Voetelink, Van Gennip, Van Schie, vierde plaats blijft open, 3000 m: Van Gennip, Zijlstra, Van Schie, 5000 m: Van Gennip, Zijlstra, Van Schie.

Mannen, 500 meter: geen aanwijzing of nominatie, Loef en Van Velde blijven genomineerd, 1000 m: idem, 1500 m: Zandstra, Ritsma, Visser, vierde plaats blijft open, 5000 m: Veldkamp en Visser, Vunderink genomineerd, 10.000 m: Veldkamp, Vunderink, Bos.

Shorttrack:

Vrouwen, ploegachtervolging: Monique Velzeboer, Simone Velzeboer, Van Koetsveld-Van Ankeren, Ernst, reserve Di Lella. Individueel: genomineerd Monique Velzeboer, Van Koetsveld-Van Ankeren, derde plaats blijft open.

Mannen: individueel: genomineerd: Hoogeveen, tweede plaats blijft open.