Politie wil geld van Defensie

DEN HAAG, 6 JAN. Uit het budget van het Ministerie van Defensie moet geld worden vrijgemaakt om de politietaken in Nederland beter te kunnen uitvoeren.

Dat heeft de voorzitter van het Coordinerend Politieberaad, commissaris P.D. IJzerman van de gemeentepolitie Enschede, gisteren voor de AVRO-radio gezegd. Het Coordinerend Politieberaad, bestaande uit de 26 beoogde korpschefs van de toekomstige regionale politieorganisatie, brengt gevraagd of ongevraagd adviezen uit aan de regering.

De opmerking van de Enschedese politiecommissaris sluit aan bij een suggestie van hoofdcommissaris drs. E.E. Nordholt, korpschef van de politie in Amsterdam, afgelopen zaterdag voor de VARA-radio. Nordholt pleitte ervoor de komende jaren zeker een miljard gulden extra vrij te maken om te kunnen voldoen aan de vraag om een adequate politiezorg. Ook Nordholt opperde de gedachte het budget van Defensie aan te passen ten gunste van de politie. Het totale budget van Defensie bedraagt ongeveer veertien miljard gulden.

In diezelfde uitzending stelden hoofdcommissaris Hessing van Rotterdam en zijn collega Woltjer van Groningen dat de politie meer aan misdaad- en criminaliteitspreventie moet doen.