OP DIEET

Nu de feestdagen achter de rug zijn en de chocoladekransjes tot de laatste toe uit de kerstboom gegeten - andere snoeperijen daargelaten - zal menigeen de voeten liever naast dan op de weegschaal zetten.

Op dieet, aan de lijn, even geen alcohol en nog wat van die goede voornemens schieten ons te binnen om die snel vergaarde pondjes kwijt te raken. Het vervelende van een dieet is dat het gereduceerde gewicht meestal geen lang leven is beschoren. Zes maanden geleden kreeg ik van iemand het dieetplan van het Max Planck Instituut toegezonden. Het is een eiwitrijk dieet, zodanig van samenstelling dat tevens de stofwisseling verandert waardoor men drie jaar niet meer in gewicht toeneemt. Na 14 dagen dieet (er mag veel worden gegeten), bleek ik zes kilo te zijn kwijtgeraakt (maximaal is 9 kilo mogelijk al naar gelang het overgewicht). Ik voelde mij als een dennetje en zo voel ik mij nog steeds. Uit enthousiasme heb ik het bewuste dieet indertijd rijkelijk rondgedeeld aan vrienden en kennissen, en degenen die de twee dieetweken volbrachten, verloren 5-7 kilo en zijn - op een persoon na - nog steeds op hetzelfde gewicht. Als receptenschrijfster is het misschien wat wonderlijk in deze rubriek een dieet door te geven, maar als culinair journalist mag dat denk ik wel voor een keertje. Van de met (*) gemerkte ingrediënten mag onbeperkt worden gegeten en voorts mag er altijd water worden gedronken.

1e dag:

Ontbijt: (*) zwarte koffie (zonder suiker)

Lunch: 2 hardgekookte eieren, (*) gekookte spinazie (weinig zout)

Diner: (*) gegrillde biefstuk (zonder zout), (*) sla (zonder toevoegingen), (*) vruchten (appel, peer, sinaasappel)

2e dag:

Ontbijt: (*) zwarte koffie (zonder suiker), 1 droog broodje

Lunch: (*) gegrillde biefstuk (zonder zout), (*) sla (zonder toevoegingen)

Diner: (*) gekookte ham, (*) sla (zonder toevoegingen).

3e dag:

Ontbijt: (*) zwarte koffie (zonder suiker), 1 droog broodje

Lunch: 2 hardgekookte eieren, (*) sla met tomaten (zonder toevoegingen)

Diner: (*) gekookte ham, (*) sla (zonder toevoegingen)

4e dag:

Ontbijt: (*) zwarte koffie (zonder suiker), 1 droog broodje

Lunch: 1 hardgekookt ei, (*) wortelen, (*) kaas

Diner: (*) yoghurt (zonder suiker) met (*) vruchten (appel, peer, mandarijn)

5e dag:

Ontbijt: (*) zwarte koffie (zonder suiker), 1 droog broodje

Lunch: (*) gekookte vis, (*) tomaten (zonder toevoegingen)

Diner: (*) gegrillde biefstuk, (*) sla (zonder toevoegingen)

6e dag:

Ontbijt: (*) zwarte koffie (zonder suiker), 1 droog broodje

Lunch: 1 gegrillde kip

Diner: 2 hardgekookte eieren, (*) wortelen (zonder toevoegingen)

7e dag:

Ontbijt: (*) thee met citroensap (zonder suiker)

Lunch: (*) gegrilde biefstuk met vruchten naar keuze

Diner: naar keuze een maaltijd uit het weekmenu

Op de achtste dag begint het dieet opnieuw. Na twee weken mag weer "normaal' worden gegeten. In een volgende aflevering volgen enkele hints voor werkenden om de lunch van dit dieet handig te nuttigen op het werk.