Na beleg van twee weken; President van Georgië vlucht uit Tbilisi

TBILISI, 6 JAN. De Georgische president Zviad Gamsachoerdia is vannacht ontsnapt uit het parlementsgebouw in Tbilisi, waar hij sinds twee weken werd belegerd door de gewapende oppositie. Hij is inmiddels in het buurland Azerbajdzjan aangekomen.

Volgens een woordvoerder van de "Militaire Raad' die de oppositie eind vorige week heeft ingesteld, heeft Gamsachoerdia kunnen profiteren van een nieuwe nachtelijke aanval op het parlementsgebouw. Hij zou met zestig medestanders en zijn familie zijn gevlucht. In Tbilisi is vanochtend overleg begonnen tussen opposanten van de president en zijn achtergebleven plaatsvervangers. De oppositie heeft het parlementsgebouw bezet.

Gamsachoerdia zei gisteren kort voor zijn ontsnapping tegen journalisten dat hij niet vecht tegen een democratische oppositie maar tegen “een bewapende terroristische junta”. De oppositie, aldus de president, had alle telefoonverbindingen met het parlement verbroken en ondernam pogingen de bevoorrading met voedsel en geneesmiddelen af te snijden. Maar, zo zei Gamsachoerdia, ze was niet sterk genoeg om het gebouw te bestormen. Hij bood een referendum aan onder toezicht van de Verenigde Naties om de Georgiërs zelf te laten beslissen of ze hem verder als president willen.

De oppositie verlengde dit weekeinde tot twee keer toe het ultimatum aan Gamsachoerdia zich over te geven, eerst tot zaterdagavond, vervolgens tot gisteravond. Ook de aangekondigde bestorming van het parlementsgebouw werd tot twee keer toe uitgesteld. Wel werd het gebouw van tijd tot tijd fel beschoten. Een van de leiders van de oppositietroepen, Tengiz Kitovani, zei dat zijn Nationale Garde vrijwel de hele hoofdstad in handen heeft en dat er op het platteland “vrijwel geen verzet” bestaat van de kant van Gamsachoerdia's provinciale gouverneurs. Ondanks de belegering van het parlementsgebouw hernam in grote delen van Tbilisi gisteren het leven zijn normale gang. De telefoonverbindingen met andere steden in Georgië werden hersteld en de politie, nu op de hand van de oppositie, keerde op straat terug.

Gisteren betoogden rond duizend aanhangers van Gamsachoerdia op het plein voor het station van de stad. Kitovani zei dat er “gewapende provocateurs” onder de demonstranten waren. Incidenten deden zich echter niet voor. Vrijdag was een betoging ten gunste van Gamsachoerdia nog op een bloedbad uitgelopen, toen gewapende tegenstanders van de president de demonstranten onder vuur namen. (Reuter, AFP)