Moskou weigert rundvlees uit koelhuizen EG

LONDEN, 6 JAN. Een lading rundvlees afkomstig uit koelhuizen van de Europese Gemeenschap in Groot-Brittannië en bestemd voor de bevolking van Moskou, is dit weekeinde door de Russische autoriteiten geweigerd. Groot-Brittannië heeft zijn noodhulpprogramma aan de bevolking van de voormalige Sovjet-Unie voorlopig stopgezet.

De Russische autoriteiten zijn volgens de Britten bang dat het vlees niet in orde is. “De Russen willen het niet aanvaarden omdat ze bang zijn voor mond- en klauwzeer en ze willen een certificaat dat het vlees daar niet mee is besmet”, zei een woordvoerder van het ministerie van landbouw tegen The Times. “Maar we weten niet wat we kunnen doen behalve zeggen dat het niet besmet is.”

Andere Britse bronnen zeggen dat het gebrek aan transportmiddelen in Moskou ook een reden voor de weigering kan zijn.

Het vliegtuig met het vlees is zaterdagmiddag met onbekende bestemming uit Moskou vertrokken, volgens sommigen is het op weg naar Moermansk. Een tweede vliegtuig is in Londen achtergebleven. EG-ambtenaren hebben gisteren tevergeefs geprobeerd contact met hun gesprekspartners in Moskou te krijgen. (AFP)