Minder subsidie voor stadsvervoer

DEN HAAG, 6 JAN. Het openbaar vervoer in de steden moet zelfstandiger worden en krijgt in de toekomst minder rijkssubsidie.

Dit heeft minister Maij-Weggen (verkeer) zaterdag in het TV-programma Kassa! van de VARA gezegd. Een woordvoerder van de minister voegt hieraan toe dat de rijkssubsidie voor de stadsvervoersbedrijven, nu ongeveer 80 procent van de kosten, terug moet naar 50 procent. Hetzelfde geldt voor het streekvervoer, dat nu voor ongeveer 60 procent door de rijksoverheid wordt gesubsidieerd. Bij een percentage van 50 krijgen stad- en streekvervoer verhoudingsgewijs net zo veel subsidie als nu de NS. De minister heeft nog geen termijn voor ogen wanneer dit percentage een feit moet zijn, aldus de woordvoerder. Maij-Weggen heeft zich in het verleden uitgesproken voor het “teruggegeven” van het stadsvervoer aan de gemeenten.