Koers DSM hoger ondanks angst voor lager dividend

AMSTERDAM, 6 JAN. DSM trok vanmorgen onder de veertig meest actieve aandelen de aandacht met vier dubbeltjes winst op 91 gulden, ondanks de in de markt levende angst dat het chemieconcern het dividend zal verlagen.

AMSTERDAM De Amsterdamse effectenbeurs dook vanmorgen bij opening dankbaar in het wiel van de hogere buitenlandse beurzen. Na het hogere slot van Wall Street afgelopen vrijdag openden de beurzen van Londen en Frankfurt hoger. Handelaren spraken aanvankelijk van een uiterst opgewekte stemming op het Beursplein maar constateerden tegelijkertijd dat de winsten niet zo hoog waren als vorige week. Het volume lag wel een stuk hoger dan het gemiddelde op de doorgaans rustige maandag. De EOE-index stootte kort na opening een vol punt omhoog maar viel daarna onder druk van winstnemingen terug. Omstreeks het middaguur noteerde de EOE-index (slot vrijdag: 279,97) 0,9 punten lager.

Analisten waarschuwden vanmorgen al spoedig voor te groot optimisme over de koerswinsten. Volgens enkelen was de koerswinst voor een groot deel te danken aan technische factoren en anticipatie op een herstel in de Britse economie. Echt fundamentele factoren achter de stijging werden door de meeste beursanalisten niet waargenomen. “Er zit nog weinig "spirit' in de markt. Hoewel veel beleggers langzamerhand hun nieuwe posities voor het nieuwe jaar in moeten nemen, lijken de meesten de rente nog steeds te hoog te vinden om op dit moment in de markt te stappen”, aldus een handelaar.

DSM trok onder de veertig meest actieve aandelen de aandacht met vier dubbeltjes winst op 91 gulden, ondanks de in de markt levende angst dat het chemieconcern het dividend zal verlagen. Volgens handelaren is een lager dividend echter nog steeds aantrekkelijk. Unilever, dat vorige week een topweek doormaakte, noteerde onder druk van winstnemingen vier dubbeltjes lager op 181,60 gulden. Ook Koninklijke Olie moest inleveren. De Olies waren omstreeks het middaguur een gulden lager op 147,20 gulden.

De grootste daler was het OAMF rentefonds. De beurshandel in het fonds was sinds 27 december verboden, maar begon vandaag weer. Het ministerie van financiën heeft het fonds, waarin 15.000 particuliere beleggers participeren, een naheffingsaanslag dividendbelasting opgelegd van in totaal 88 miljoen gulden. Vanmorgen hervatte de handel in OAMF op 10,90 gulden. Dat was liefst 16,5 procent lager dan de laatst genoteerde koers. “Hoewel OAMF de aanslag betwist, betwijfelen beleggers of het rentefonds de strijd van de fiscus kan winnen”, aldus een handelaar. OAMF eindigde het eerste halfjaar van 1991 met een fondsvermogen van 288 miljoen gulden.

LONDEN Na een scherp hogere opening zakten de aandelenkoersen in Londen onder druk van winstnemingen wat terug. Het FT-100-koersgemiddelde, dat vrijdag 11,3 punten hoger sloot op 2.504,1 punten, noteerde omstreeks het middaguur 7,1 punten hoger.

FRANKFURT Ook de beurs in Frankfurt profiteerde van de records op Wall Street vorige week. De hoge Duitse rentestand zorgt er volgens handelaren vooralsnog voor dat beleggers geen grote posities innemen. Het Dax-30-koersgemiddelde, dat vrijdag 1,74 punt hoger sloot op 1.603,62 punten, noteerde omstreeks het middaguur 4,20 punten hoger.

TOKIO Het Nikkei-225-koersgemiddelde sloot 817,41 punten hoger op 23.801,18 punten.