"Ik vertrouw Kim niet'; Bush: niet te snel in naderen Noord-Korea

SEOUL- SINGAPORE, 6 JAN. De Amerikaanse president George Bush waarschuwt Zuid-Korea niet te snel te handelen in het sluiten van overeenkomsten met het communistische Noord-Korea.

Bush deed zijn uitspraken in de Zuidkoreaanse hoofdstad Seoul waaraan hij gisteren een bezoek bracht op zijn reis langs landen in het Verre Oosten. De rivalen Noord- en Zuid-Korea naderen elkaar de laatste weken, met een "niet-aanvalsverdrag' en de recente bekendmaking van het gemeenschappelijke voornemen het Koreaanse schiereiland "kernwapen-vrij' te maken. “Ik vertrouw Kim Il Sung niet”, zei de Amerikaanse president gisteren over de Noordkoreaanse leider in zijn tafelrede tot Zuid-Korea's president Roh Tae Woo. Roh antwoordde evenmin vertrouwen te hebben in Kim, maar zei dat het beter is te praten dan Kim “in de hoek te drijven”.

Bush onderstreepte dat er nog talloze vragen zijn over een geheim nucleair programma van Noord-Korea en dat dit land tot nu toe geen inspectieteam heeft toegelaten van het atoombureau IAEA. De Amerikaanse president zei bereid te zijn de jaarlijkse gemeenschappelijke militaire oefening van Amerikaanse en Zuidkoreaanse troepen af te gelasten wanneer Noord-Korea het IAEA toelaat.

Volgens een hoge Zuidkoreaanse ambtenaar zou Noord-Korea inmiddels bereid zijn zich te onderwerpen aan inspectie van het IAEA. Het Zuidkoreaanse persbureau Yonhap meldt dit vandaag. De Noordkoreaanse ambassadeur in Wenen zou de bereidheid morgen officieel bekendmaken op een persconferentie in de Oostenrijkse hoofdstad waar het IAEA is gevestigd. Overigens heeft Noord-Korea eind december ook al gemeld inspectie toe te staan, maar heeft deze bereidheid verder geen inhoud gegeven.

De Verenigde Staten hebben in Zuid-Korea 39.000 Amerikaanse militairen gelegerd. De afgelopen maanden zijn 6.000 manschappen en strategische kernwapens teruggetrokken. Afhankelijk van de conclusies van het IAEA zullen de VS nog eens 6.000 man uit Zuid-Korea terugroepen. Volledige terugtrekking is vooralsnog niet aan de orde. “We zullen blijven zolang we nodig en welkom zijn”, aldus Bush.

Ondanks zijn waarschuwende woorden toonde de Amerikaanse president zich in Seoul optimistisch over de kansen op vrede tussen de beide Korea's. Hij zei te verwachten dat “de laatste wond van de Koude Oorlog” snel geheeld zal zijn en dat Noord- en Zuid-Korea weer één worden.

Het bezoek aan Zuid-Korea volgde op een verblijf in Singapore, vrijdag en zaterdag, waar Bush een overeenkomst heeft gesloten over het vestigen van een Amerikaanse militaire basis. Besprekingen met Maleisië en Thailand over het vestigen van bases zullen volgen. De Verenigde Staten zoeken nieuwe vestigingsmogelijkheden na het sluiten van de marinebasis Subic Bay in de Filippijnen.

In Singapore zal het hoofdkwartier worden gevestigd van "task force 73' van de Amerikaanse Zevende Vloot. Deze eenheid omvat 200 man en vervult logistieke taken voor marineschepen in de Stille Oceaan.

Bush zei met Singapore een akkoord te willen sluiten voor wederzijdse investeringen. Singapore is nummer twaalf in de rij van belangrijke exportlanden voor de Verenigde Staten.