GrandMet volledig eigenaar Cinzano

Het Britse dranken- en levensmiddelen concern Grand Metropolitan (GrandMet) heeft het Italiaanse bedrijf Cinzano volledig in handen gekregen.

Met deze aanwinst versterkt GrandMet haar leidende positie in de wereld op het gebied van alcoholische dranken.

GrandMet had in 1985 al een belang van vijfentwintig procent verworven in Cinzano en heeft nu de resterende vijfenzeventig procent verworven. Tot dusver bezat de familie Cinzano Marone og vijftig procent van de aandelen terwijl de Italiaanse investeringsgroep Agnelli IFINT de overige vijfentwintig procent in handen had.

Hoeveel voor de resterende vijfenzeventig procent van Cinzano is betaald wil de Britse groep niet zeggen. Analisten denken dat de overname minder dan vijftig miljoen pond heeft gekost, ongeveer 160 miljoen gulden.

Volgens een Britse specialist is GrandMet bezig met een systematische versteviging van haar positie in de drankensector. Cynzano verkoopt wereldwijd meer dan 42 miljoen flessen vermout per jaar.

GrandMet is al eigenaar van merken als Smirnoff (wodka), J&B (whisky), Hennessy (cognac) en Bailey's (liqueur). Bovendien heeft GrandMet in 1990 een belang van 49 procent verworven in Rémy Martin, de Franse cognacfabrikant en kreeg toen tegelijkertijd 19 procent van de likeurproducent Cointreau in handen.