Firma zet virus in tegen kopiëren van software

ROTTERDAM, 6 JAN. Het elektronicabedrijf Hoka Electronics uit Oude Pekela heeft een computerprogramma in omloop gebracht dat onherstelbare schade aanricht aan gegevensbestanden in computers.

Volgens de Centrale Recherche Informatiedienst (CRI) in Den Haag is Hoka de eerste Nederlandse onderneming die op deze manier probeert het illegaal kopieëren van een programma te ontmoedigen. Hoka heeft haar activiteiten zelf onthuld in een maandblad voor radio-amateurs.

Hoka is tot de verspreiding van de destructieve software gekomen, omdat “een paar lugubere figuren” veelvuldig haar programma "Code 3' zouden kopiëren en voor de helft van de prijs op de markt brengen. Met behulp van Code 3 kan gecodeerde radio-communicatie van onder meer de politie en overheidsinstellingen worden ontcijferd.

Het nepprogramma kan volgens Hoka-directeur H. Berger alle informatie op de harde schijf van een computer vernietigen. Volgens de directeur is het inmiddels door nietsvermoedende illegale handelaren in honderden kopieën door Nederland verspreid.

Hoka kwalificeert zijn actie als “een groot succes” en laat de eigenaren van getroffen computers weten dat ze “bij hun leveranciers verhaal moeten halen”. Volgens een woordvoerder van de Centrale Recherche Informatiedienst (CRI) kunnen politie en justitie pas onderzoek doen naar deze zaak als er aangifte is gedaan.

Prof.mr. R.V. De Mulder, hoogleraar informatica en recht aan de Rotterdamse Erasmus Universiteit, betwijfelt of Hoka daadwerkelijk een nepprogramma in omloop heeft gebracht. “Het is opvallend dat Hoka er zelf mee in de publiciteit treedt. De kans is 99 procent dat het bedrijf de CRI en de politie aan het werk wil zetten om illegale verkoop van hun programma te verhinderen.” Als de vernietigende software inderdaad in omloop is, acht De Mulder de actie strafbaar.