Erg zware man overlijdt in Suriname

PARAMARIBO, 6 JAN. In Paramaribo is een 27-jarige man overleden wiens gewicht geschat wordt op 500 tot 700 kilo. De man, die zich nauwelijks nog kon bewegen en zijn woning al een paar jaar niet meer had kunnen verlaten, overleed aan een hartstilstand. Zijn hart woog 1.728 gram.

Twintig mannen waren nodig om het stoffelijk overschot uit de woning naar een kleine vrachtwagen te dragen. Een uitvaartonderneming vervaardigt een speciale doodskist met een lengte van 2 meter, een breedte van 1,10 meter en een hoogte van 90 centimeter. De kist weegt 80 kilo.

Uit het stoffelijk overschot zijn tientallen kilo's vet gesneden om het kleiner en lichter te maken. Hoe het totale gewicht dinsdag ten grave zal worden gedragen wordt nog onderzocht. De huisarts van de man vindt het jammer dat de familie het stoffelijk overschot niet heeft willen afstaan voor wetenschappelijk onderzoek.

In de Verenigde Staten overleed op 27 december de 46-jarige W. Hudson, die in in 1987 met een gewicht van 540 kilo werd uitgeroepen tot zwaarste man ter wereld. Toen hij overleed woog hij 506 kilo. Voor zijn begrafenis waren tien mannen en een lift nodig.

In 1978 werd het gewicht van de 36-jarige Amerikaan J. Brower in het ziekenhuis geschat op 635 kilo. Toen hij in 1983 overleed woog hij 363 kilo. Het Guinness Book of Records vermeldt als huidige zwaarste man ter wereld de Amerikaan M. Walker met een topgewicht van 538 kilo.

Extreem overgewicht kan, behalve door onmatig eetgedrag, worden veroorzaakt door stofwisselingsziektes.