Dumas acht gevaar troepen Habré geweken; Franse troepen weg uit Tsjaad

PARIJS- N'DJAMENA, 6 JAN. Frankrijk trekt zijn troepenversterkingen geleidelijk weer uit Tsjaad terug nu de rebellie van eenheden die de afgezette president Hissène Habré steunen is neergeslagen. Dat heeft de Franse minister van buitenlandse zaken, Roland Dumas, gisteren meegedeeld.

Frankrijk heeft vorige week 450 parachutisten uit bases in naburige Afrikaanse landen en Frankrijk naar Tsjaad gestuurd ter versterking van zijn 1.200 man sterke permanente garnizoen in verband met een offensief van Habrés troepen. Maar “nu het gevaar terugwijkt, is er geen reden om de speciale maatregelen te handhaven die we hebben genomen om onze landgenoten te beschermen”, zei Dumas. Er zijn ongeveer 3.000 Fransen in Tsjaad. Maar de maatregel had zonder twijfel meer te maken met de positie van de Tsjadische president, Idriss Déby, aan wie Parijs de voorkeur geeft boven zijn voorganger, Hissène Habré.

Habré werd ruim een jaar geleden door zijn vroegere legercommandant Déby afgezet, in een machtsgreep die mede mogelijk werd doordat Parijs toen nét ingreep. Habré had Frankrijks steun verloren door een toenemend autoritair optreden. Déby heeft beloofd een meerpartijenstelsel in te voeren, maar heeft nog geen concrete actie in die richting ondernomen.

Habré zou zelf in zijn ballingsoord in Senegal zijn gebleven tijdens het offensief van zijn troepen, dat op 100 kilometer van de hoofdstad N'Djamena zou zijn gestuit. Zijn eenheden - volgens militaire bronnen in totaal 3.000 man - zouden zich inmiddels naar Niger en Nigeria hebben teruggetrokken. (Reuter, AFP, AP)