Doelman is geen komediant

De bekerwedstrijd Telstar - Eindhoven dreigde zaterdagavond abrupt te worden afgebroken nadat doelman Ad van Gastel van Eindhoven aangeslagen het veld moest verlaten. Van Gastel stortte tijdens de strafschoppenserie, noodzakelijk omdat ook tijdens de verlenging geen beslissing viel, op de grond en bleef krimpend van de pijn liggen. De doelman van Eindhoven zou zijn geraakt door een hard voorwerp vanaf de tribune waarna scheidsrechter Lammers de wedstrijd onderbrak. Omdat Van Gastel zich tijdens het incident niet op de doellijn bevond maar aan de zijlijn stond te wachten op een volgend optreden en tijdens een 'dood' spelmoment werd geraakt, kon de wedstrijd niet worden gestaakt.

Met veldspeler Loek Frijns als vervanger voor Van Gastel werd de penaltyreeks vervolgens afgewerkt. Telstar won uiteindelijk maar bij de club uit Velsen blijft men twijfelen over de integriteit van Van Gastel. Clubarts Peters van Telstar ontdekte slechts een bult op het hoofd van de keeper terwijl op het veld niet meer dan een plastic bierglas, een stukje karton en wat Smarties werden gevonden. Bovendien zeeg Van Gastel ineen juist nadat Eindhoven-speler Kenneth Goudmijn een strafschop had gemist. Chris Dekker, trainer van Eindhoven, stond te ver van het incident om te kunnen zien wat er precies gebeurde maar is ervan overtuigd dat zijn doelman geen komedie speelde.

Gaat Eindhoven in beroep tegen de uitschakeling?

Ja, we menen dat we erg gedupeerd zijn door dit voorval. Ik zie dat beroep overigens met vertrouwen tegemoet omdat uit alles blijkt dat er wel degelijk iets is voorgevallen. Een keeper die goed in de wedstrijd zit valt niet zomaar ineens op de grond.

Was het niet erg toevallig dat Van Gastel net na een gemiste strafschop gestrekt ging?

Dat hoor ik nu al het hele weekeinde en eerlijk gezegd vind ik dat soort uitlatingen pure lulkoek. Steeds weer wordt gezegd dat het incident in scene is gezet en dat Van Gastel zich zou hebben aangesteld omdat er geen zwaar voorwerp op het veld lag. Ik kan wel begrijpen dat er niets is gevonden. Er stormden meteen zo'n dertig, veertig man op het veld. Er hoeft er maar eentje tussen te zitten die een zware steen of wat het ook geweest is in zijn broekzak stopt en het bewijs is weg.