Delors: kernmacht Frankrijk dienstbaar aan EG

PARIJS, 6 JAN. Jacques Delors, voorzitter van de Europese Commissie en getipt als kandidaat voor de opvolging van de Franse president Mitterrand, heeft gisteren gezegd dat Frankrijk zijn kernwapens dienstbaar moet maken aan een toekomstige buitenlandse politiek van de EG.

In het televisieprogramma "l'Heure de vérité' zei Delors: “Als we echt afstevenen op een politieke eenheid met een gemeenschappelijke buitenlandse politiek, dan vind ik dat de Franse kernmacht deze politiek moet dienen.”

De Franse kernmacht, bestaande uit onderzeeërs, bommenwerpers en raketten, is in de jaren zestig in het leven geroepen door president De Gaulle om Frankrijk een onafhankelijke stem in de wereldpolitiek te geven. Parijs heeft ideeën om van de Franse kernwapens een soort EG-wapens te maken tot nu toe steeds afgewezen.

Delors sprak gisteravond ook over de structuur van de EG als die in de toekomst niet meer uit twaalf maar uit meer dan twintig landen bestaat. Nieuwe instellingen zijn dan nodig, aldus Delors. Hij denkt daarbij aan een soort Europese president met een eigen regering.

De regeringsleiders zouden regelmatig bijeen moeten komen om iemand aan te wijzen die “een regering voor de Gemeenschap” vormt, aldus Delors. Die persoon zou volgens Delors verantwoording schuldig moeten zijn aan de staatshoofden en regeringsleiders en ook aan het Europese parlement. Of het parlement hem ook weg zou moeten kunnen sturen, zei Delors niet. (AFP)