Conflict Oekraïne en Moskou over leger

MOSKOU, 6 JAN. Over de toekomst van de voormalige Sovjet-strijdkrachten op het grondgebied van de Oekraïne is dit weekeinde een openlijk conflict uitgebroken tussen de Oekraïne enerzijds en het opperbevel over de Sovjet-troepen en de Russische federatie anderszijds.

Maarschalk Jevgeni Sjaposjnikov, opperbevelhebber over alle voormalige Sovjet-strijdkrachten, beschuldigde op een persconferentie in Moskou de Oekraïense leiders van "overdreven haast' bij hun streven alle op Oekraïens grondgebied gestationeerde militairen trouw aan de Oekraïense grondwet en wetten te laten zweren, deze troepen daarbij onttrekkend aan het gezag van de generale staf in Moskou. Volgens Sjaposjnikov is de situatie “kritiek”.

Bij monde van haar minister van defensie, generaal Konstantin Morozov, liet de Oekraïense regering weten geen duimbreed te willen wijken van haar streven voor het einde van deze maand alle Sovjet-troepen op haar grondgebied te nationaliseren, met inbegrip van de gehele Zwarte-Zeevloot. Militairen die de eed van trouw aan de Oekraïne niet willen zweren, suggereerde Morozov in Kiev, dienen de republiek te verlaten.

Onder Russische parlementsleden groeit inmiddels de verontwaardiging over de Oekraïense benadering van de militaire problematiek en wordt kritiek gehoord op het gebrek aan tegenspel van de zijde van de Russische president, Boris Jeltsin. Russische volksvertegenwoordigers zeggen overspoeld te worden door telegrammen van bezorgde militairen van Russische nationaliteit, die in de Oekraïne zijn gestationeerd en nu niet weten wat te doen. Russen maken 44,5 procent van de in deze republiek gelegerde militairen uit.

De Oekraïne, een van de voormalige Sovjet-republieken die vorige maand het "Gemenebest van Onafhankelijke Staten' stichtten, had aanvankelijk aangekondigd een Nationale Garde van beperkte omvang te willen oprichten, maar blijkt nu gebrand op nationalisatie van alle Sovjet-strijdkrachten op haar gebied. Hieronder zijn twintig pantser- en pantserinfanteriedivisies, de luchtmacht en de ongeveer 300 schepen omvattende marine in Sebastopol aan de Zwarte zee. Tegenover een Amerikaanse senator verklaarde de Oekraïense president Leonid Kravtsjoek dit weekeinde echter, dat zijn regering vasthoudt aan de plannen tot liquidatie van alle strategische kernwapens op haar grondgebied.

    • Raymond van den Boogaard