Colombiaanse justitie in opspraak na moord

BOGOTA, 6 JAN. De dood van een jonge man die beschuldigd werd van de moord op een presidentskandidaat heeft het Colombiaanse justitiële systeem in opspraak gebracht. Dat gebeurt op een moment dat Colombia de wereld wil laten weten leiders van drugssyndicaten slagvaardig te kunnen vervolgen.

De zeventienjarige Andres Gutierrez, beschuldigd van het doodschieten van de charismatische linkse presidentskandidaat Bernardo Jaramillo twee jaar geleden namens het cocaïnekartel van Medellin, werd donderdag samen met zijn vader omgebracht in deze stad in het noordwesten van het land. Hij was kort daarvoor op mysterieuze wijze vrijgelaten uit een strafinrichting voor jeugdigen waar hij was ondergebracht nadat hij Jamarillo in maart 1970 met kogels had doorzeefd op een vliegveld van de hoofdstad Bogota.

Met de dood van Gutierrez is een potentiële getuige tegen de genterneerde leider van het drugskartel van Medellin, Pablo Escobar, voorgoed van het toneel verdwenen. Volgens de politie had Escobar persoonlijk opdracht gegeven tot de moord op Jaramillo. Maar de drugsbaron, die zich heeft overgegeven in ruil voor een soepele behandeling van de kant van de regering, ontkent deze beschuldiging.

Het nieuws van de moord op Gutierrez heeft de Colombianen vooral verbijsterd wegens het feit dat de autoriteiten niet hadden bekendgemaakt dat hij was vrijgelaten. (Reuter)