Asielzoeker keert na uitzetting terug naar Nederland

SCHIPHOL, 6 JAN. Een van de twee Somalische vluchtelingen die vorige week door Justitie naar Kenia zijn uitgewezen, is vrijdag weer teruggestuurd naar Nederland. De man is inmiddels terug op Schiphol-Oost.

De vereniging VluchtelingenWerk had Justitie hiervoor al vorige week gewaarschuwd. De organisatie sluit niet uit dat ook de tweede man in een later stadium naar Nederland wordt teruggestuurd.

De teruggekeerde Somaliër maakte deel uit van een groepje van drie uitgeprocedeerde asielzoekers, die volgens het ministerie van justitie wel naar Kenia konden. Donderdagavond zouden de drie op het vliegtuig naar Nairobi worden gezet. Uiteindelijk gingen er maar twee mee omdat de derde zich zo hevig verzette dat de gezagvoerder van het vliegtuig hem weigerde te vervoeren. Op het vliegveld in Nairobi was, aldus de woordvoerder van VluchtelingenWerk, een vertegenwoordiger van de VN-Vluchtelingenorganisatie (UNHCR) aanwezig om te controleren of de mannen toegelaten zouden worden. De mannen waren Somalië ontvlucht via Kenia, omdat in hun geboorteland een burgeroorlog woedt. De Keniase ambassade in Nederland had al laten weten dat de Somaliërs niet welkom zijn. Volgens VluchtelingenWerk bestaat de kans dat de vluchtelingen door Kenia worden teruggestuurd naar Somalië. Volgens VluchtelingenWerk blijkt uit de gang van zaken dat het Nederlandse uitzettingsbeleid onzorgvuldig is. VluchtelingenWerk gaat nu uitzoeken wat de VN-vertegenwoordiger precies heeft gedaan. Het is volgens de organisatie duidelijk dat er tussen Nederland en Kenia en de UNHCR en Kenia geen goede afspraken zijn te maken. Volgens Justitie bestaan die afspraken over de opvang van Somaliërs in Kenia wel. Een woordvoerder van het ministerie sluit niet uit dat de teruggestuurde asielzoeker opnieuw op het vliegtuig naar Nairobi wordt gezet. Justitie zou hierover vanmiddag een besluit nemen.

Op Schiphol-Oost verblijven op dit moment zestien Somalische asielzoekers, inclusief de twee die naar Kenia hadden gemoeten. De veertien mensen die nog een procedure hebben lopen voor toelating tot Nederland, zijn al enige tijd in hongerstaking tegen de dreigende uitzetting.