Aktiefront eist aanslag op

ROTTERDAM, 6 JAN. Een onbekende groep die zich Aktiefront Nationalistisch Nederland noemt, heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanslag op de migranten werkwinkel in Den Haag. Het kantoor van deze stichting aan de Lange Lombardstraat werd zaterdagochtend om zes uur getroffen door een lichte bom die in een kozijn was geplaatst. De explosie vernielde alleen een raam.

In een telefoontje zaterdagavond aan het Algemeen Dagblad verklaarde een anonieme man “in accentloos Nederlands” dat dit de eerste actie was waarmee de groep naar buiten treedt. Het Aktiefront zou zo'n twintig leden tellen met een harde kern van vijf, die voornamelijk in de Randstad zouden wonen, aldus de man. De groep zou contacten onderhouden met soortgelijke groeperingen in de Verenigde Staten en Duitsland en met het Front National van de extreem-rechtse politicus Jean-Marie Le Pen. Eerder op de dag claimde het front al de verantwoordelijkheid in een telefoontje aan de Haagse politie.

Technisch onderzoek van de politie wijst uit dat het om een professionele bom ging. De politie zegt de zaak serieus te nemen, maar acht nadere voorzorgsmaatregelen overbodig.

De migranten werkwinkel is een soort arbeidsbureau voor migranten en wordt gefinancierd door het ministerie van sociale zaken en de gemeente Den Haag.