Agressief gedrag en zwartrijden in trein verminderd

UTRECHT, 6 JAN. Terwijl het reizigersvervoer flink blijft groeien zijn vorig jaar de agressie in de treinen en het zwartrijden fors verminderd.

Het aantal geregistreerde incidenten in de treinen daalde in 1991 met 17 procent. Het aantal zwartrijders verminderde met 18 procent tot 100.000 en het aantal ordeverstoringen daalde van 15.000 naar 10.000, zo blijkt uit voorlopige cijfers van de spoorwegpolitie. Volgens NS is deze positieve ontwikkeling onder meer te danken aan het gebruik van Telerail in alle treinen. Via dat telefonisch waarschuwingssysteem kan de machinist onmiddellijk de spoorwegpolitie alarmeren. Voorts is de groep potentiële zwartrijders verminderd door de invoering van de OV-studentenjaarkaart en andere grootverbruikerscontracten. Ook betere sociale controle van het publiek en het inzetten van extra conducteurs hebben de treinen veiliger gemaakt. Het aantal diefstallen van eigendommen van reizigers in treinen en stations nam vorig jaar fors toe (met 20 procent), waarschijnlijk door de grotere drukte.