Vietnamezen niet toegelaten; Praag wil vluchtelingen terugsturen naar Nederland

PRAAG-DEN HAAG, 4 JAN. De uitgeprocedeerde Vietnamese asielzoekers die waarschijnlijk volgende week Nederland worden uitgezet naar Tsjechoslowakije, zullen door de autoriteiten niet worden toegelaten in dit land. Na aankomst op het vliegveld in Praag zullen zij zo snel mogelijk weer naar Nederland worden teruggestuurd. Dat heeft de woordvoerder van de Tsjechoslowaakse minister van binnenlandse zaken, J. Langos, gistermiddag gezegd op vragen van de Tsjechoslowaakse journalist J. Topol.

De woordvoerder reageerde op de brief die staatssecretaris Kosto (jusitie) donderdagavond heeft gestuurd aan het actiecomité Vietnamese asielzoekers. Volgens Kosto is er geen aanleiding om de verwijdering naar Tsjechoslowakije van de uitgeprocedeerde asielzoekers nog langer op te schorten. In Nederland verblijven ongeveer 300 Vietnamezen uit Tsjechoslowakije van wie inmiddels 20 zijn uitgeprocedeerd.

De woordvoerder van Langos weersprak ook eerdere berichten dat de asielzoekers met een toeristenvisum Tsjechoslowakije binnen zouden kunnen komen. Hij herhaalde de uitspraak van de Tsjechoslowaakse staatssecretaris van buitenlandse zaken, M. Palous, dat dit land zich niet meer verantwoordelijk voelt voor de Vietnamezen die het land vrijwillig verlaten hebben en onder meer in Nederland politiek asiel hebben aangevraagd.

Het Nederlandse ministerie van justitie gaat er vooralsnog van uit dat de Tsjechoslowaakse regering de internationaal gangbare rechtsregels zal naleven. Dat betekent dat mensen die, zoals de Vietnamezen, over geldige verblijfspapieren beschikken in Tsjechoslowakije zullen moeten worden toegelaten. Een aantal Vietnamezen heeft verblijfspapieren tot eind 1995.

“Wij zijn van mening dat deze papieren niet eenzijdig ongedaan gemaakt kunnen worden. Ook al omdat de Vietnamezen in hun paspoort een stempel van Tsjechoslowakije hebben waardoor reizen naar andere landen is toegestaan”, aldus een woordvoerder.

Als Praag de uitgewezen Vietnamezen weer teruggestuurt naar Nederland bestaat de kans dat de Nederlandse regering ze vervolgens doorstuurt naar Vietnam. Zelf zeggen de Vietnamezen dat zij daar het gevaar lopen te worden vervolgd door hun eigen regering. Het communistische bewind in Hanoi zegt van niet, maar is spaarzaam met het geven van informatie over repatrianten.

Pag 3:

Vietnamezen in eigen land wellicht veilig

Van de Vietnamese bootvluchtelingen, die eerder vanuit Hongkong terugkeerden, is bekend dat zij over het algemeen weinig hinder ondervonden van de overheid. Maar het "voordeel' van de gerepatrieerde vluchtelingen is dat zij de armlastige Vietnamese overheid een aardige zakcent opleverden door de premie die Hongkong per persoon verstrekt.

De Vietnamese arbeiders in de voormalige socialistische landen van Oost-Europa krijgen geen "oprotpremie', maar daar staat tegenover dat zij destijds zijn uitgezonden en niet zijn gevlucht, zodat mag worden aangenomen dat Hanoi hen niet zal lastigvallen.

Voor de Vietnamezen in Europa is het op korte termijn om economische redenen niet aantrekkelijk terug te keren naar hun vaderland. Vietnam is, bijna zestien jaar na het beëindigen van de oorlog, nog altijd een straatarm land, dat de afgelopen jaren ook nog eens de hulp uit het Oostblok zag wegvallen. Rusland heeft zich opgeworpen als erfgenaam van de Vietnamese schuld aan de voormalige Sovjet-Unie, ter waarde van 14 miljard dollar en Moskou heeft al gezegd boter bij de vis te willen.

De Vietnamese regering, die hardnekkig vasthoudt aan de communistische éénpartijstaat, ziet zich nu genoodzaakt de enige jaren geleden ingezette economische hervormingen (doi moi) te intensiveren. In april wordt een nieuwe grondwet van kracht waarin ruim baan wordt gegeven aan het marktmechanisme.