Verdachte moord op drie kinderen ook over andere zaken gehoord

HOORN, 4 JAN. Het recherchebijstandsteam dat de 49-jarige M.S. uit Assen verhoort, die wordt verdacht van moord op Jessica Laven, Salim Thattil en Marco Weisser, zal ook over drie andere zaken worden gehoord. Dat is gisteren meegedeeld door een woordvoerder van de recherche.

Uit de circa zeventig onopgeloste verdwijningen van en moorden op kinderen in heel Europa heeft het team deze drie zaken geselecteerd op grond van een enigszins overeenkomend patroon. Het gaat om delicten in België en Duitsland en de verdwijning van de destijds 7-jarige Cheryl Morriën op 5 augustus 1986 uit haar woonplaats IJmuiden.

Volgens de woordvoerder zijn er slechts “enkele aanwijzingen” dat S. bij deze zaken betrokken is geweest. Tot nu toe is alleen vastgesteld dat internationaal chauffeur S. in de omgeving verkeerde ten tijde van de delicten.

S. was ten tijde van Cheryls verdwijning in de buurt van Velsen, zo heeft het onderzoek uitgewezen. Hij was toen twee maanden ontsnapt uit de Groningse Van Mesdagkliniek, waar hij werd behandeld na een veroordeling wegens ontucht met acht kinderen. S. werd na zijn aanhouding in 1986 in de zaak Morriën verhoord, maar had toen een alibi. Inmiddels heeft het Hoornse rechercheteam vastgesteld dat zijn alibi niet klopt.

S. werd in 1982 veroordeeld wegens zedenmisdrijven en is daarvoor ter beschikking gesteld en verbleef tot 1987 in de tbr-kliniek. In 1987 besloot de rechter hem vrij te laten, tegen het advies van de kliniek in.

Volgens het destijds ingestelde politie-onderzoek werd Cheryl Morriën in de omgeving van haar ouderlijk huis door twee mannen meegenomen in een groene Lada stationcar. Het signalement van de bestuurder vertoont enige overeenkomst met het uiterlijk van S. Het signalement van de circa 35-jarige tweede inzittende komt in elk geval niet overeen met dat van hem. Het tweetal zou enkele dagen later met Cheryl Morriën zijn gezien bij een voorstelling in Den Haag. De spoorloze verdwijning van het meisje is nimmer opgelost.