Sabine eigenwijs

Gilbert Sabine, organisator van de Rally Parijs-Kaapstad, heeft het advies Tsjaad te mijden in de wind geslagen.

De Franse ambassadeur in N'Djam'ena raadde Sabine een paar dagen geleden aan Tsjaad uit het parcours te schrappen vanwege gevechten in het grensgebied met Niger. “De aanwezige Franse militairen garandeerden mij een veilige doorgang”, aldus Sabine tijdens een persconfentie. “Aan hun oordeel hecht ik meer waarde dan aan dat van de ambassadeur, die meestal in zijn ambtswoning zit.” Sabine had de verzekering gekregen dat het risico erg klein was. “In één jaar heeft Tsjaad twee revoluties gehad. Ze vechten nooit tegen blanken, altijd onderling. Bovendien was slechts in een klein gebied onrust.” Volgens Sabine was het onmogelijk een paar dagen voor de grens met Tsjaad te blijven. “Dan was de rally helemaal afgelast.” De Fransman kondigde aan dat Parijs-Kaapstad ook volgend jaar wordt gehouden. “Met Zaire in het parcours.” Vanwege onrust verdween de voormalige Belgische kolonie uit de route van dit jaar.