Rustige reactie beurs op reeks records Wall Street

AMSTERDAM, 3 JAN. De Amsterdamse effectenbeurs reageerde deze korte beursweek ingetogen op de reeks koersrecords op Wall Street. Ondanks een hogere dollarkoers en weer een "all-time high' in New York sloten de aandelenkoersen gisteren verdeeld.

Binnenlands bedrijfsnieuws ontbrak deze week bijna volledig. In financieel Amsterdam overheerst nu de onzekerheid over de richting die de beurs de komende dagen, wanneer alle marktpartijen terug zijn na het kerstreces, zal inslaan. Het Dow Jones gemiddelde in New York zal, bij gebrek aan andere indicatoren, voorlopig de stemming blijven beheersen, zo is de verwachting.

Toch blijft een schaduw hangen over de recordreeks. Aandelenkoersen en consumentenvertrouwen bieden een indicatie voor de richting die de economie opgaat. Het merkwaardige van de recordkoersen op Wall Street is dat zij een voorschot nemen op een herstel van de economie binnen een periode van ongeveer zes maanden. Het consumentevertrouwen en andere economische idicatoren duiden echter geheel niet op een spoedig einde van de recessie.

Afgelopen donderdag, op de eerste handelsdag van 1992, reageerde Amsterdam rustig op het koersrecord op Wall Street, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Londense beurs waar de koersen omhoogschoten. Gezien de Britse rente, die hoger is dan die in de VS, was daar weinig reden toe. De aandelenomzet in Amsterdam leek donderdag enorm: ruim 1,6 miljard gulden, tegen niet meer dan 300 miljoen gemiddeld in december. Maar bij nadere bestudering van de statistieken blijkt dat ruim de helft van de omzet voor rekening kwam van één beleggingfonds dat aandelen plaatste. Exclusief de omzetten in beursgigant Koninklijke resteerde zo'n 500 miljoen gulden omzet. Ook illustratief voor de relatieve rust in Amsterdam was bijvoorbeeld de koers van Philips, die in Amsterdam de hele week onder die in New York bleef.

Opvallend was het koersverlies van Akzo, dat moeilijk was te verklaren. Sommige analisten hielden het gewoon op een agressieve verkoper die winst nam, maar anderen meenden dat de koers wordt gedrukt door de overheidplannen voor een energieheffing.

Verder kozen beleggers deze week duidelijk voor de defensieve fondsen. Winnaars waren Elsevier, Wolters Kluwer, CSM en Océ van der Grinten, alle fondsen waarvoor een groot aantal commissiehuizen koopadviezen geeft. Maar ook een fonds Nijverdal-Ten Cate (kunstof)liet een goed performance zien en doorbrak de grens van 90 gulden. Een cyclisch fonds als Hoogovens moest flink terrein prijsgeven.

HCS dook deze week omlaag bij forse omzetten. HCS heeft een kredietaanvraag ingediend bij de banken ABN Amro en CLBN, zo liet directeur H. van den Boogaard weten. Hij herhaalde niet aan surséance van betaling te denken. Tevens ontkende hij geruchten als zou HCS werken aan een sterfhuisconstructie.

Opvallend was op de lokale markt de grote koerswinst van Verto (kabels en visnetten), waarvan bijna alle aandelen in vaste handen zitten. Bij geringe vraag loopt de koers daardoor onmiddellijk fors op. Kennelijk hopen enkele beleggers nog steeds op een bod van het Britse Bridon.