Roebel eind deze maand volledig vrij inwisselbaar

MOSKOU, 4 JAN. De roebel, nog steeds de enige munteenheid in het Gemenebest van Onafhankelijke Staten (GOS) wordt eind januari volledig vrij inwisselbaar. Voor een dollar zal dan ongeveer 200 roebel moeten worden betaald (voor een gulden dan 116 roebel). “Het lukte niet op de derde (januari), maar ik denk niet dat het eind deze maand nog moeilijkheden zal opleveren”, verklaarde de Russische onderminister van financiën, Andrei Nechajev, gisteren in het vakbondsblad Troed.

Volgens Nechajev beschikken banken en wisselkantoren tegen die tijd over voldoende faciliteiten om buitenlandse valuta's om te wisselen. “Je betaalt provisie en krijgt harde valuta's voor roebels of roebels voor harde valuta's”. De koers van de roebel zal overigens geheel aan de vrije markt worden overgelaten.

De roebel is nooit volledig convertibel geweest. Russen kunnen tot op heden alleen dollars kopen onder bepaalde omstandigheden, bijvoorbeeld voor vakantie in het buitenland. De huidige toeristenkoers bedraagt 110 roebel voor een dollar. In december en november moest voor een dollar respectievelijk 90 en 47 roebel worden betaald. De officiële wisselkoers bedraagt 56,63 roebel voor honderd dollar. De Russen noemen de officiële roebel de “gouden roebel”, terwijl de roebel in het dagelijks gebruik ook wel “houten roebel” wordt genoemd. Een Russische burger heeft weinig of niets te maken met de officiële wisselkoers.

Nechajev beaamde in het interview dat de ommezwaai naar een vrij-markteconomie, zoals die afgelopen donderdag met de prijsliberalisering werd ingezet, de inflatie met 10 à 15 procent flink zal doen toenemen. De prijsstijgingen zullen volgens de onderminister echter geen catastrofe veroorzaken. Dat gebeurt wel volgens hem als de economische hervorming mislukt. (Reuter)