"Rebellen van Hissène Habré zijn totaal weggevaagd'; Leger Tsjaad eist de zege op

N'DJAMENA, 4 JAN. Het regeringsleger van Tsjaad heeft gisteren in het westen van het land een aanval ondernomen tegen de opstandelingen van de voormalige president Hissène Habré. Volgens het ministerie van defensie zijn de rebellen “totaal weggevaagd”, maar de laatsten ontkennen dit.

De steden Bol en Liwa, bij het meer van Tsjaad, zijn volgens officiële mededelingen weer in handen van de troepen van president Idriss Deby. N'Djamena heeft melding gemaakt van 400 gedode “vijanden”, onder wie de belangrijkste leiders van de opstand.

De gevechten in Tsjaad braken dinsdag uit toen sympathisanten van de eind 1990 verdreven Habré bij verrassing een aanval ondernamen op regeringstroepen bij Bol en de stad wisten te veroveren. Ook de plaatsen Liwa, Hadje en Tchoukou vielen geheel of ten dele in handen van de rebellen, terwijl er onrust ontstond in de hoofdstad N'Djamena.

Minister van defensie Nadjita Beassoumal zei gisteren dat de opstandelingen gebruik hadden gemaakt van het feit dat de Rally Parijs-Kaapstad door Tsjaad voert. Legereenheden waren uit het westen van het land gehaald om langs de route te staan, waardoor een relatieve zwakte in het westen ontstond. Maar Beassoumal zei dat het leger terug was gestuurd om de opstand te onderdrukken.

Maar de Beweging voor Democratie en Ontwikkeling, een coalitie van oppositiegroepen die de rebellen steunt, zei gisteravond in een reactie Bol en Liwa nog steeds in handen te hebben en op te rukken naar N'Djamena. Een woordvoerder van de rebellen in de Nigeriaanse hoofdstad Lagos zei dat Beassoumal “leugens verkondigde om de bevolking tot bedaren te brengen”.

In N'Djamena is de rust volgens waarnemers weergekeerd nadat Frankrijk troepenversterkingen had gestuurd naar zijn voormalige kolonie, waar al 1.200 Franse militairen zijn gelegerd. Uit Frankrijk en uit andere Afrikaanse landen zijn in totaal nog eens 450 Franse militairen naar Tsjaad vertrokken. Parijs heeft volgens een regeringswoordvoerder besloten troepen te sturen na een verzoek van president Déby. De president heeft aangekondigd een meerpartijenstelsel te zullen invoeren. “Wij steunen het democratisch proces dat president Déby in gang heeft gezet”, aldus de woordvoerder. (AFP, AP, Reuter)