ramsj

Eric Bruton:The history of clocks and watches Gebonden, Crescent 1989, van ƒ 88,80 voor ƒ 29,90. Boekenmarkt, Oude Molstraat, Den Haag (070-3658226). Scheltema Holkema Vermeulen, Amsterdam.

Ronald Naar (red.):Eenzame hoogte, voorspoed en tegenslag van Nederlandse bergbeklimmers Paperback, Bzztôh 1988, van ƒ 39,50 voor ƒ 16,50. Pied à terre, Singel, Amsterdam.

Jaarboek industrieel ontwerpen Nederland Paperback, Uitg. 010, 1990, van ƒ 49,90 voor ƒ 25,-. Donner, Rotterdam.

Ed Wingen:Eugène Brands Gebonden, SDU 1988, van ƒ 75,- voor ƒ 19,90. De Slegte.

A. Moonen:Zalf voor de dood-Openbaar leven-Open afdeling Paperback, Veen 1987, van ƒ 34,90 voor ƒ 9,95. De Slegte.

Lorraine Monk (ed.):Photographs that Changed the World Gebonden, Doubleday 1989, van ƒ 66,50 voor ƒ 35,-. De Verbeelding, Utrechtsestraat, Amsterdam.

Eric Bruton:The history of clocks and watches Gebonden, Crescent 1989, van ƒ 88,80 voor ƒ 29,90. Boekenmarkt, Oude Molstraat, Den Haag (070-3658226). Scheltema Holkema Vermeulen, Amsterdam.

Op het eerste gezicht een typisch koffietafelboek, maar de schijn bedriegt: Bruton schreef een grondige verhandeling over de geschiedenis van klokken en horloges. Vanaf de Babyloniërs - wier mythische getallen 4, 12, 24 en 60 nog altijd de dienst uitmaken bij het indelen van tijd - tot en met de hedendaagse Japanners en hun geavanceerde polscomputers. Veel nadruk op de technisch-wetenschappelijke ontwikkeling van het uurwerk, met een hoofdrol voor mensen als Breguet, Tompion, Galilei en Huygens. Index, bibliografie en verklarende woordenlijst.

Ronald Naar (red.):Eenzame hoogte, voorspoed en tegenslag van Nederlandse bergbeklimmers Paperback, Bzztôh 1988, van ƒ 39,50 voor ƒ 16,50. Pied à terre, Singel, Amsterdam.

Een bundel met verhalen over bergexpedities, waarin meer dan twintig Nederlandse klimmers aan het woord komen. Het gaat er vaak spannend aan toe, zoals ook afgelezen kan worden aan de jongensboekachtige titels van de hoofdstukken: "Teruggekeerd uit de zone des doods', "Ontsnapping uit de Picos de Europa', en "Hoger dan de condor vliegt'. Onderhoudend geschreven, al zijn er zinnen die heel wat voorstellingsvermogen vereisen: "Pas om half tien kan ik, gezekerd door Marleen, die nog in de bivakzak zit, de traverse naar rechts beginnen'.

Jaarboek industrieel ontwerpen Nederland Paperback, Uitg. 010, 1990, van ƒ 49,90 voor ƒ 25,-. Donner, Rotterdam.

Het eerste jaarboek van de Stichting industrieel ontwerpen Nederland: een handig overzicht van tientallen collecties, van instellingen op het vakgebied, subsidieregelingen, tijdschriften en adressen. Uiteenlopende produkten worden getoond: racefietsen, verhuurtoiletten, vierkanaals luchtinjectoren met terugslagklep, woordklokken en koffieautomaten. Intrigerend is een foto van een "ligbad met ergonomisch gevormde zit', waarop een naakte vrouw, met gesloten ogen achteroverleunend in een badkuip, wordt belaagd door een manshoge pinquïn en een schaakbord vol fallus-symbolen.

Ed Wingen:Eugène Brands Gebonden, SDU 1988, van ƒ 75,- voor ƒ 19,90. De Slegte.

Samen met Rooskens en Wolvecamp vormde Brands de "staart van Cobra': ze deden wel mee met alle drukte van voormannen als Appel en Constant, maar van harte ging het niet, daar waren ze toch te individualistisch voor gericht. Voor Brands kwam de breuk met de beweging bij de roemruchte expositie in het Stedelijk Museum (1949) en al het geharrewar en geruzie dat daar bijhoorde. Hij trok zich terug in zijn eigen magische verbeeldingswereld, om daar tot op de dag van vandaag te verblijven. Wingen zorgde voor een fraai eerbetoon aan de schilder.

A. Moonen:Zalf voor de dood-Openbaar leven-Open afdeling Paperback, Veen 1987, van ƒ 34,90 voor ƒ 9,95. De Slegte.

Drie romans (uit het begin van de jaren tachtig) van de eigenzinnige A. Moonen. Het zijn autobiografische werken waarin Moonen, dolend door de randstad, verslag doet van zijn bestaan in woonwagens en huurkamertjes, zijn seksuele obsessies, en zijn gespannen verhouding tot de samenleving. Alle, soms zo tegenstrijdige Moonen-ingrediënten zijn aanwezig: scherpe waarnemingen, grofheden, ontroering, bizarre humor, en bovenal de schrijnende opgewektheid waarmee Moonen zijn leven aan de zelfkant vormgeeft. Een schrijver met wie de literaire kritiek nooit goed raad lijkt te weten.

Lorraine Monk (ed.):Photographs that Changed the World Gebonden, Doubleday 1989, van ƒ 66,50 voor ƒ 35,-. De Verbeelding, Utrechtsestraat, Amsterdam.

Een treffende verzameling van vijftig beroemde foto's, ondanks de (onvermijdelijke) willekeur van de selectie, en de nogal bombastische titel van het boek. Enkele voorbeelden van foto's die aan bod komen: Jesse Owens op het podium bij de Olympische Spelen in Berlijn, het planten van de vlag op Iwo Jima, Lindbergh bij zijn Spirit of St. Louis en Gandhi bij zijn spinnewiel, en de uitdagende, verre van geschrokken kijkende Marilyn Monroe met haar opwaaiende zomerjurk boven het luchtrooster. Korte, informatieve tekst.