Publiek vooral geïnteresseerd in spektakel en show; Heupwiegende cheerleaders boeien meer dan basketbal

HAARLEM, 4 JAN. Het ook dit jaar weer in zeer groten getale aanwezige publiek op de Haarlemse Basketbalweek wil vooral spektakel en show zien.

Tijdens de eerste matte speeldagen van het toernooi kwamen de toeschouwers nauwelijks aan hun trekken. De duels waren veelal zo saai dat tijdens de wedstrijden "time-out' vanaf de tribune werd gescandeerd. De in de spelonderbrekingen optredende Luvabulls, cheerleaders van de NBA-kampioen Chicago Bulls, wisten in hun korte rokjes en muniscule topjes het publiek met voornamelijk heupwiegende bewegingen beter te vermaken dan de op de speelvloer ronddribbelende basketballers. En een voor het evenement speciaal uit Phoenix, Arizona, overgevlogen komediant in gorillakostuum (mascotte van het plaatselijke NBA-team) slaagde er zelfs in, in tegenstelling tot de spelers, het publiek op de banken te brengen.

Pas de afgelopen twee dagen heeft ook het basketbalspel (dat moet voor de organisatie toch het belangrijkste zijn) van de na de voorronde overgebleven ploegen voor spektakel kunnen zorgen. Voor aanvang van het toernooi, dat dit jaar voor de tiende keer wordt gehouden, liet de organisatie nog weten dat de randevenementen bijzaak zijn en ook zullen blijven. Maar het publiek lijkt daar anders over te denken. Wat niet zo verwonderlijk is als blijkt dat wat iedere avond als hoofdgerecht wordt opgediend te vaak niet aan de verwachtingen voldoet.

“Te veel Nederlandse ploegen mochten aan het toernooi deelnemen”, is een veel gehoorde klacht van de toeschouwers. Met name eredivisionisten Weert en Haarlem konden het publiek in hun dik verloren groepswedstrijden geen seconde boeien. De voorspelling van Frans Voskuilen, voorzitter van het organisatiecomité, voor aanvang van het toernooi dat het publiek een wedstrijd waarin een ploeg “een flink pak voor de broek krijgt” wel zou weten te waarderen, kwam niet uit. Het klasseverschil was te groot, waardoor iedere spanning in de door Weert en Haarlem gespeelde wedstrijden al bij voorbaat ontbrak.

Maar ook landskampioen Den Helder, dat kwalitatief aardig uit de voeten kan tegen de buitenlandse teams, weet het publiek niet te enthousiasmeren. Coach Ton Boot van de Heldenaren zegt niet te weten waaraan dat ligt, en waarom de toeschouwers zich massaal tegen zijn team keren terwijl zij iedere succesvolle actie van de tegenstander met luid applaus begroeten, begrijpt hij al helemaal niet. Dat het weinig enerverende, robotachtige spel van Den Helder de aanwezigen in de Kennemer Sporthal stierlijk verveelt, lijkt niet bij Boot op te komen.

Den Bosch, dat dit jaar voor de achtste keer aan de Basketbalweek deelneemt, kan wel op de sympathie van het publiek rekenen. Aan het toernooi als outsider begonnen, versloegen de Bosschenaren in de groepswedstrijd verrassend het hoger ingeschatte Hapoel Tel Aviv uit Israel. Na het aantrekkelijke en spannende duel in de kwartfinale gisteravond tegen het eveneens uit Israel afkomstige Hapoel Eilat (winst met 97-90) mochten de spelers van coach Roy Leysner zelfs een staande ovatie in ontvangst nemen. Den Bosch, dat met de international Jos Kuipers en de Amerikaan Carl Lott attractieve spelers in de gelederen heeft, is momenteel in vorm en weet met enthousiast spel de massa op de tribunes te boeien. “Wij hebben afgerekend met de minachting voor de Nederlandse ploegen die aan de Week deelnemen”, zei Leysner. Met die opmerking en het positieve spel van de Brabanders zal de organisatie van de Week niet ongelukkig zijn. Door de prestaties van Den Bosch is de kritiek op de beslissing om vier Nederlandse teams toe te laten voorlopig weer wat verstomd.

Den Bosch, dat eind jaren zeventig en het grootste deel van de jaren tachtig in Nederland op eenzame hoogte stond en ook in het Europa-Cuptoernooi goede resultaten wist te boeken, heeft zich gisteren voor de rest van het seizoen weten te versterken door het contracteren van Bryan Pollard, die met de WBL All Stars in Haarlem acte de présence geeft. Als de Bosschenaren, die vanwege verminderde sponsorinkomsten de afgelopen drie jaar ook in sportief opzicht een stapje terug moesten doen, de huidige vorm vast weten te houden, moeten zij in staat worden geacht het dit seizoen matig op dreef zijnde Den Helder naar de kroon te steken. Leysner: “Met Pollard in de gelederen kunnen wij een beter uitgebalanceerd team de vloer opsturen. Ik denk dat we Den Helder, dat volgens velen de gedoodverfde kampioen is, dit jaar van de titel af kunnen houden”.

De nationale ploegen van Litouwen en Australië ontmoetten elkaar gisteravond in de Kennemer Sporthal. Beide teams gebruiken de Basketbalweek als voorbereiding op het pre-Olympisch toernooi, in juni van dit jaar, waar startbewijzen voor de Spelen in Barcelona kunnen worden verdiend. Voor Litouwen, dat de in het buitenland spelende topspelers in Haarlem moet missen, was het de eerste officiële interland na de onafhankelijkheidsverklaring. Het voor de wedstrijd gespeelde volkslied werd door de meeste spelers uit volle borst meegezongen.

In een matige wedstrijd trokken de Australiërs, die in 1988 met een derde plaats in Haarlem debuteerden, na een zinderende slotfase aan het langste eind: 92-90. Het publiek treurde niet al te lang na over het verlies van hun favorieten. De achtste speeldag had enerverende duels te zien gegeven en de toeschouwers klaarblijkelijk tevreden gesteld: gedurende de hele avond had niemand op de tribunes om een time-out geroepen.

Foto: Eén van de Luvabulls, de cheerleaders van NBA-kampioen Chicago Bulls. De meisjes zijn deze week te gast in Haarlem. (Foto NRC Handelsblad-Rien Zilvold)

    • Paul de Lange