OAMF Rentefonds op tilt na aanslag fiscus van 88 mln

AMSTERDAM, 4 JAN. Het OAMF Rentefonds, waarvan de beurshandel sedert 27 december is verboden, heeft van het ministerie van financiën een naheffingsaanslag dividendbelasting gekregen van 88 miljoen gulden. OAMF, waarin 15.000 particuliere beleggers participeren, betwist de naheffing.

Nadat een gesprek gisteren met vertegenwoordigers van Financiën en de Belastingdienst geen overeenstemming opleverde, heeft OAMF (totaal vermogen: 288 miljoen gulden) besloten de zaak aan de belastingrechter voor te leggen. OAMF wil via een verkorte juridische procedure van zes maanden de financiële schade voor fonds en beleggers als gevolg van de naheffing van Financiën terugvorderen.

De handel in het obligatiefonds wordt maandag hervat. OAMF (slotkoers 27 december: 13,05 gulden) vreest een dramatische koersdaling. In vandaag geplaatste dagblad-advertenties roept OAMF de beleggers met klem op hun bezit ten minste vast te houden totdat de belastingrechter zich heeft uitgesproken over de juistheid van de aanslag. Vermogensbeheerder drs. W.H. Guis van OAMF ontkende gisteren ten stelligste dat het voortbestaan van het fonds op het spel staat.

De aanslag heeft betrekking op een uitkering - in de vorm van aandelen Orco Bank ten laste van de agrioreserve - die het OAMF in december 1986 heeft gedaan. OAMF wilde met deze structuurwijziging de banden met de omstreden Orco Bank verbreken.

De Orco Bank, gevestigd op de Nederlandse Antillen, is al jaren met Financiën gewikkeld in een felle juridische strijd over de vraag of het bedrijf wel of niet een kredietinstelling is. Inzet zijn daarbij fiscale voordelen.

Agio-uitkeringen zijn normaal gesproken onbelast, maar Financiën is van mening dat in dit geval sprake is van een dividend waarop 25 procent dividendbelasting moet worden ingehouden. OAMF heeft overlegd met vertegenwoordigers van het ministerie, maar dat heeft er niet toe geleid dat de aanslag wordt ingetrokken. OAMF houdt echter vol dat de aanslag ten onrechte is opgelegd.

Belastingadviseur mr. N.B.M. Vink van OAMF, die ook de belangen van Orco Bank behartigt, zei gisteren dat het beleggingsfonds in de prospectus uit 1986 en de daarop volgende aandeelhoudersvergadering duidelijk heeft gemaakt dat het een onbelaste agio-uitkering betrof. Volgens Vink voldeed de uitkering aan de voorwaarden volgens de Wet op de Inkomstenbelasting. OAMF heeft daarbij de steun gezocht en gekregen van vier vooraanstaande hoogleraren belastingrecht.

De vier hoogleraren waren gisteren aanwezig bij de bijeenkomst die plaatshad op het ministerie van financiën, maar de ambtenaren waren niet te vermurwen. Volgens Vink gaven de betrokken ambtenaren gisteren wél toe dat zij de prospectus van OAMF uit 1986 niet hadden ingekeken. Vink: “De ware reden voor deze aanslag is dat Financiën alles wat Orco Bank betreft heel kritisch volgt.”