Luxemburgse rechter gelast liquidatie van BCCI-bank

ROTTERDAM, 4 JAN. De rechter in Luxemburg heeft gisteren de liquidatie gelast van de daar gevestigde en van grootscheepse fraude verdachte Bank of Credit and Commerce International SA.

BCCI SA is één van de twee onderdelen van de houdstermaatschappij BCCI Holding en omvat de activiteiten in onder meer Nederland (één kleine vestiging), Groot-Brittannië, Duitsland, de Verenigde Arabische Emiraten, Jordanië en Jemen. Het besluit van de Luxemburgse rechter zal leiden tot liquidatie van de BCCI-vestigingen in deze landen, die vorig jaar juli door de monetaire autoriteiten al waren gesloten, nadat omvangrijke frauduleuze praktijken van de bank aan het licht waren getreden. Het Luxemburgse vonnis heeft geen betrekking op BCCI Holding en zijn tweede poot, BCCI Overseas, die in andere landen werkzaam was.

BCCI SA kwam begin juli van het afgelopen jaar voor een half jaar onder toezicht te staan van door de rechter benoemde curatoren. Deze termijn zou op 5 januari zijn afgelopen. Vóór die tijd moest er een beslissing vallen over het lot van de bank. De rechter heeft voor het uitvoeren van de liquidatie drie personen aangewezen. Dat zijn de Brit Brian Smouha van het accountantsbureau Touche Ross en de Luxemburgse advocaten Georges Baden en Julien Roden.

De liquidatie betekent in de praktijk dat er bescherming blijft bestaan voor gedupeerde rekeninghouders. Zij houden het vooruitzicht nog geld terug te zien. Als er op 5 januari geen rechterlijk besluit was gevallen, zou er volgens directeur Pierre Jaans van het Luxemburgse Monetaire Instituut een ordeloze stormloop van crediteuren op de tegoeden van de bank zijn ontstaan. “Daarmee zou niemand zijn geholpen”, verklaarde hij.

BCCI wordt gecontroleerd door de heerser van Abu Dhabi. De bank had op het hoogtepunt van haar bestaan ruim twintig miljard dollar aan activa en vestigingen in 69 landen.