Jansen vergeleken met Norman Schwarzkopf

ROTTERDAM, 4 JAN. Voorzitter Amandus Lundqvist van Feyenoord zei, tijdens de nieuwjaarsreceptie, dat hij in 1991 twee grootheden had gezien: Norman Schwarzkopf, de Amerikaanse generaal die Kuweit van zijn bezetter Irak bevrijdde, en Wim Jansen, die van zijn Feyenoord weer een winnend elftal maakte.

Lundqvist, volbloed Rotterdammer, durfde de vergelijking alleen maar aan, omdat hij de technisch directeur in de Zwitserse sneeuw wist. “Wim houdt helemaal niet van complimenten.”

De voorzitter kreeg verder de lachers niet achter zich. Het mag dan voetballend weer goed gaan, voor het overige maakt de club nog steeds zorgelijke tijden door. “De financiële afwikkeling van de HCS-zaak hangt als een molensteen om onze nek. Daar zal een rechter aan te pas moeten komen. De financiële positie is kwetsbaar.”

Feyenoord kreeg rond de jaarwisseling ook geen financiële verlichting door de verkoop van een speler. De Roemeen Sabau doet derhalve zondag in Roosendaal gewoon mee in het bekerduel tegen RBC. Ook De Wolf (overigens geschorst èn geblesseerd) is er nog steeds.

Na Lundqvist had Riens Prins, namens de directie van het stadion, het over grootscheepse plannen "De Kuip' te renoveren. “Willen wij aan de eisen van de tijd voldoen, zullen ingrijpende verbeteringen moeten worden aangebracht. Als het EK naar Nederland komt, is grote haast zelfs geboden.”

Rotterdam houdt hierbij de ontwikkelingen in Amsterdam, een nieuw hypermodern stadion of de renovatie van het Olympisch stadion, nauwlettend in het oog. “We zijn pas in het denkstadium”, aldus Prins, “we kunnen verbouwen voor zo'n tien tot twintig miljoen, maar als Rotterdam wil concurreren met een nieuw stadion in Amsterdam kost dat natuurlijk veel en veel meer.”