Indiaas Kashmir: ruim 1.800 doden in jaar tijd

NEW DELHI, 4 JAN. Het geweld in de Indiase deelstaat Jammu & Kashmir, waar een islamitisch bevrijdingsfront strijdt voor afscheiding, heeft vorig jaar volgens een officiële opgave van de regering in New Delhi aan ruim 1.800 mensen het leven gekost, een toename ten opzichte van 1990 van 50 procent.

Onder de slachtoffers bevonden zich 869 moslims, 170 militairen, 375 niet-islamieten en 400 niet nader omschreven burgers.

De meerderheid van de bevolking van Jammu & Kashmir, grenzend aan Pakistan, is islamitisch. De deelstaat is daarmee de enige in het overwegend hindoeïstische India met een moslim-meerderheid.

Eind 1989 begon het Jammu & Kashmir Bevrijdingsfront (JKNLF) met een guerrillaoorlog voor onafhankelijkheid. In het eerste volle jaar van de opstand, 1990, kwamen 1.225 mensen om het leven. Vanuit het islamitische Pakistan wordt het streven van de separatisten in Jammu & Kashmir van harte ondersteund, hetgeen herhaaldelijk tot grote spanningen tussen de twee buurlanden heeft geleid. Pakistan heeft ook een deel van het voor 1947 ongedeelde Kashmir in handen, onder de naam Azad (vrij) Kashmir. New Delhi heeft Islamabad ervan beschuldigd het JKNLF en andere opstandige groeperingen steun te geven in de vorm van wapens en militaire trainingen. India zegt ook dat separatisten vanaf Pakistaans grondgebied aanvallen ondernemen. (AP, AFP)