Gevechten in de straten Tibilisi gaan nog door

MOSKOU, 4 JAN. Bij een demonstratie in de Georgische hoofdstad Tbilisi zijn gisteren twee mensen omgekomen en verscheidene gewond geraakt, nadat onbekenden het vuur hadden geopend op aanhangers van de al meer dan tien dagen door oppositionele milities ingesloten president Zviad Gamsachoerdia.

Dit melden Westerse journalisten ter plaatse. Inmiddels duurt in het centrum van Tbilisi de patstelling tussen gewapende aanhangers van de oppositie en van de president voort. De oppositie controleert de televisiestudios en zenders in de Georgische hoofdstad en kondigde voor vandaag de vorming van een voorlopige regering aan. Er is door de "Militaire raad' die gisteren aankondigde de macht te hebben gegrepen een "Raad van overleg' gevormd die zegt democratische verkiezingen te willen voorbereiden, en tevens te streven naar "democratische hervormingen en waarlijke economische hervorming'.

President Gamsachoerdia, die met ongeveer 500 aanhangers vertoeft in de kelders van het parlementsgebouw in Tbilisi, liet van zijn kant via een radiozender weten dat alle burgers van Georgië zich aan het "wettig', dat is zijn gezag moeten houden. Ook hij heeft een soort nieuwe premier benoemd, Konstantin Pirtschalava, die moet proberen de politie en andere gewapende organen aan de kant van de belaagde president te krijgen.

Voor zover viel na te gaan - alle verbindingen met Tbilisi per telefoon en telex zijn verbroken, alle informatie komt van Russische radioamateurs en de satelliettelefoons van sommige Westerse correspondenten - was het gisteravond betrekkelijk rustig in Tbilisi. De afgelopen dagen had de gewapende strijd zich als een olievlek door de stad uitgebreid, waarbij steeds meer gebouwen in brand waren geschoten.

Tot de demonstratie van Gamsachoerdia-aanhangers in een buitenwijk van de stad had de president gisteren zelf per radio opgeroepen. Toen zich ongeveer duizend mensen hadden verzameld arriveerde een aantal mannen in een auto, die in de lucht schoten met de kennelijke bedoeling de menigte tot verspreiding te bewegen. Er onstonden vechtpartijen, waarbij volgens sommige berichten een van de schieters gelyncht zou zijn. Voordien hadden de mannen ook op mensen geschoten. Na afloop van het incident vonden in de stad sporadisch vuurgevechten plaats, ook in wijken die tot nu toe van gewelddadigheden gespaard waren gebleven.

Volgens sommige berichten maken vrijwilligers uit Tsjetsjenië, een staatje in de Noord-Kaukasus dat zich van de Russische federatie heeft afgescheiden, zich op naar Tbilisi af te reizen om Gamsachoerdia te helpen. Bij de vijandelijkheden in Tbilisi zijn tot nu toe tenminste 73 doden en enkele honderden gewonden gevallen. Overigens gingen gisteren elders in de Kaukasus, in Karabach en Zuid-Ossetië, de vijandelijkheden tussen verschillende nationale groepen door.