Een kamer buiten

De inzendingen voor de grote Buitenlust Kerstprijsvraag stromen binnen.

Voor degenen die zich op 21 december in een verkeersopstopping in de Alpen bevonden of om een andere reden op die dag de krant niet hebben gezien: de opgave is om het kale decor op deze foto in een lusthof te veranderen door er planten neer te zetten. Er zijn maar weinig beperkingen: ingrijpende structurele veranderingen in de basis-indeling zijn verboden en van alle bestaande tuinplanten hebt u maar tien variëteiten tot uw beschikking, zij het in iedere gewenste hoeveelheid.

Verder mag alles. U kunt er een dakterras van maken, met al de planten in potten, het mag een zonovergoten muur op het zuiden worden, of een beschaduwde plek met alleen door bomen gefilterde ochtendzon. Oriëntatie, licht, jaargetijde, grondsoort, u kunt kiezen wat u maar wilt zolang uw keuze maar consistent is. Ook hoeft u zich niet te bekommeren om de aanblik die uw creatie de rest van het jaar biedt: deze buitenkamer bestaat alleen maar voor de duur van de door u gekozen momentopname.

De jury, bestaande uit de befaamde tuindeskundige Lien Heyting en mijzelf, ziet verlangend uit naar uw geestesprodukten, die u kunt zenden aan Buitenlust, Redactie Z, NRC Handelsblad, Postbus 824, 3000 DL Rotterdam, niet later dan 10 januari. De eerste prijs is een plantenbon voor ƒ 75, de tweede een voor ƒ 50 en de derde voor ƒ 30. Troostprijzen voor oorspronkelijkheid of wat er verder bij de jury in de smaak valt behoren tot de mogelijkheden.

Niet meer is nodig dan een lijst met de namen der tien door u gekozen planten, vergezeld van een plaatsaanduiding (zonodig met plattegrond) en eventuele aanvullende informatie, bij voorkeur in machineschrift en niet te wijdlopig. Buitenlust is deze maand met vakantie; met de aanvang van februari zullen de beste inzendingen worden gepubliceerd.