Drie mannen bekennen diefstal van ooievaars

GROOT-AMMERS, 4 JAN. Drie mannen die zijn gearresteerd wegens de diefstal van tachtig jonge ooievaars uit het ooievaarsdorp Het Liesveld hebben tegenover de politie bekend bij het misdrijf betrokken te zijn.

De verdachten wilden de ooievaars verkopen. De behandelend officier van justitie mr. P. Bakker uit Leeuwarden zegt dat de drie mannen heling ten laste zal worden gelegd. Op dit misdrijf staat een gevangenisstraf van maximaal vier jaar.

Bakker zegt de zaak hoog op te nemen omdat onder andere het fokprogramma van Vogelbescherming is verstoord doordat de ringen van de vogels zijn verwijderd. De vogels zijn waarschijnlijk gestolen op verzoek van een man in België die de ooievaars wilde onderbrengen in zijn privédierentuin. Of tegen de opdrachtgever zal worden opgetreden is volgens de officier van justitie nog onderwerp van beraad omdat het dan gaat om een “ingewikkelde juridische zaak”: uitlokking van een strafbaar feit in een ander land.

De 56 vogels die vorige week werden teruggevonden in de omgeving van het Friese Nijeberkoop werden gisteren met twee transporten teruggebracht naar hun oorspronkelijke onderkomen: een veldje bij het fokcentrum. De ooievaars werden bij aankomst toegesproken door burgemeester De Groot van Groot-Ammers.

Nog steeds is onduidelijk hoe tachtig ooievaars ongemerkt in betrekkelijk korte tijd konden worden gestolen. De nu aangehouden verdachten zijn in afwachting van hun berechting op vrije voeten gesteld. Ze konden worden aangehouden dank zij een tip. De tipgever krijgt 3.300 gulden uitgekeerd. Vogelbescherming looft ook tipgeld uit voor informatie die leidt tot het terugvinden van de nog vermiste 20 ooievaars. Het verhaal dat deze aan restaurants zouden zijn verkocht, noemt officier van justitie Bakker zeer onwaarschijnlijk.