Van der Burg definitief niet naar de Spelen

HEERENVEEN, 3 JAN. Ben van der Burg zal geen pogingen meer doen zich te plaatsen voor de Olympische Winterspelen.

Hij werd vanmorgen tijdens de 1500 meter bij de Nederlandse afstandskampioenschappen in Heerenveen slechts zesde in 1.57,59, ruim anderhalve seconde achter winnaar Rintje Ritsma (1.55,77). Van der Burg kampt al een jaar met een mysterieuze heupblessure. Daarom kan hij niet voluit rijden. Toch had Van der Burg verwacht vandaag op een tijd van ongeveer 1.56 uit te kunnen komen. Het werd gezien zijn werkelijke tijd een grote teleurstelling voor hem. “Ik weet nog niet wat ik de komende weken ga doen”, sprak de 23-jarige schaatser vertwijfeld. “ Mogelijk schaats ik nog het NK om me te plaatsen voor het WK-toernooi.”

Op grond van een klassement over 1500 en 5000 meter hebben Leo Visser en Falko Zandstra recht op een startplaats voor de Europese titelstrijd. Visser ziet daarvan af. Nu zullen naast Zandstra over twee weken Bart Veldkamp, Thomas Bos en Rintje Ritsma in Thialf rijden.

Stayer Vunderink heeft vanzelfsprekend geen trek meer in allroundtoernooien. In de eerste rit van de 5000 meter van gisteren toonde hij veel moed. Hij deklasseerde collega-marathonrijder en ex-kernploeglid Yep Kramer. De genomineerde Vunderink wordt ongetwijfeld naar Albertville afgevaardigd. Dat gebeurt dan voor de 10.000 meter. Maar of hij maandag al zekerheid krijgt over een olympische start op de 5000 meter is echter de vraag.

Sandra Voetelink won vanochtend de titel op de 1500 meter bij de vrouwen. In een rechtstreeks duel versloeg Voetelink olympisch kampioene Yvonne van Gennip: 2.08,19 tegen 2.09,97. Lia van Schie eindigde als derde in 2.10,26. Van Gennip en Van Schie plaatsten zich voor het Europees kampioenschap, dat ook over twee weken in de Thialfhal wordt gehouden. Door haar triomf heeft Voetelink een helder olympisch perspectief.

Voetelink troefde tegenstandster Van Gennip al in de opening af: 27,32 tegen 28,28. Bij de passages op 700 en 1100 meter was het verschil ruim een seconde. Drievoudig Olympisch kampioene Van Gennip is al aangewezen voor de Olympische Spelen. Voetelink is sinds begin december genomineerd. Van Gennip, gisteren winnares van de 3000 meter, eindigde als eerste in een over twee afstanden opgemaakt klassement, dat uitsluitsel moet bieden over de EK-ploeg. Ook nummer twee, Van Schie, plaatste zich direct. De begeleidingscommissie kernploegen zal de overige twee rijdsters aanwijzen.

Bij de vrouwen was Hanneke de Vries getipt als olympische kandidate. Zij was op de 3000 meter echter niet in haar beste doen. Een verstopte neus en zere keel deden De Vries de das om. Alleen een fonkelende vijf kilometer, morgen, kan De Vries nog redden. Anders schaatsen Van Gennip, Zjlstra en Van Schie in Frankrijk de twee langste afstanden.