Ultimatum aan adres Georgische president

TBILISI, 3 JAN. De Georgische oppositie heeft gisteren een “militaire raad” gevormd, die de in het parlementsgebouw belegerde president Gamsachoerdia moet vervangen.

Op de Georgische televisie lieten de leiders van de oppositie Gamsachoerdia weten dat de president nog 24 uur de tijd krijgt om zich over te geven. De tijdslimiet loopt vanavond af om acht uur (Ned. tijd). Als Gamsachoerdia het ultimatum negeert, wordt hij volgens de bekendmaking “verdreven” door middel van een massale aanval op het parlementsgebouw.

De oppositie kondigde de vorming aan van een overgangsregering onder Tengiz Segua, de vroegere premier van Georgië die zich eerder bij de oppositie tegen Gamsachoerdia heeft aangesloten, en vaardigde een nachtelijk uitgaansverbod voor Tbilisi uit.

In de televisie-uitzending vroeg de leiding van de oppositie alle parlementariërs naar het gebouw van de televisie te komen om een resolutie aan te nemen waarin Gamsachoerdia wordt afgezet.

De “militaire raad” die gisteren werd gevormd staat onder leiding van Tengiz Kitovani en Jaba Josseliani; de eerste leidt de onderdelen van de Georgische Nationale Garde die zich van Gamsachoerdia hebben afgekeerd, de tweede de Mchedroni-militie.

Pag.5:

Georgische oppositie vormt een overgangsregering

Temal Koledziani, een van Gamsachoerdia's adviseurs, zei gisteren in de bunker van het parlementsgebouw dat “we deze zwijnen moeten opruimen” en dat de president “niet zal praten met bandieten, plunderaars en criminelen”. Hij kondigde aan dat de strijdkrachten van de oppositie “binnen twee dagen” zullen zijn overwonnen.

In de al bijna twee weken durende strijd tussen Gamsachoerdia en de oppositie lijkt geen van beide partijen echter sterk genoeg om de tegenstander te overwinnen en is in feite sprake van een militaire patstelling. De aanhang van Gamsachoerdia lijkt echter te slinken. De voorzitter van het Georgische parlement, Akaki Asatiani, een aanhanger van de president, riep gisteren op tot een dialoog en tot nieuwe verkiezingen. “De toestand is rampzalig. Daarom moeten tot elke prijs onderhandelingen worden geopend. In elk geval moet het schieten worden gestaakt.” Hij riep op tot de vorming van een regering waarin alle partijen, bewegingen en bewapende organisaties zijn vertegenwoordigd. Die zou als overgangsregering moeten fungeren tot er nieuwe verkiezingen zijn gehouden.

De "tegenregering' van de oppositie heeft voorlopig alle betogingen in Tbilisi verboden en Gamsachoerdia's premier, Bessarion Goegoesjvili, voor afgezet verklaard. Onduidelijk is in hoeverre de regering van de oppositie steun krijgt vanuit de bevolking.

De strijd nam gisteren in het centrum van Tbilisi in intensiteit af, maar breidde zich buiten het centrum uit. Volgens TASS werd gisteren fel gevochten in de buurt van de filharmonie. Overigens stelde TASS dat het dodental - officieel 71 - is opgelopen tot circa driehonderd. (Reuter, UPI, AP)