Uitgeversfondsen blinken uit op vriendelijke beurs

AMSTERDAM, 3 JAN. Uitschieters op een vriendelijk Damrak waren vanmorgen de uitgevers. De stemming op de verschillende beurzen in Europa en in de Verenigde Staten en vooral de stijging van de dollar zorgden ervoor dat de koersen gemiddeld iets hoger lagen.

AMSTERDAM De aandelenkoersen op de Amsterdamse effectenbeurs waren vanmorgen licht hoger bij kleine omzetten. Veel marktpartijen hebben hun kerstvakantie verlengd en zijn daarom nog afwezig. Aanstaande maandag, als iedereen weer terug is, zal duidelijk worden hoe sterk de opwaartse trend op de beurs is. De EOE-index (slot: 279,85) was omstreeks het middaguur 1,58 punt hoger.

Uitschieters op de hoofdmarkt waren de uitgevers. De koers van Wolters Kluwer, ook gisteren al een aardige stijger, ging met bijna twee procent omhoog tot 64,00, een winst van 1,20. Elsevier steeg met ruim anderhalf procent van 101,10 tot 102,90. VNU, dat gisteren nogal in de belangstelling stond, klom slechts een dubbeltje op 73,10.

Beleggers putten hoop uit het herstel dat Wall Street gisteren tegen het slot van handel liet zien, na een aanvankelij verlies. De hogere dollarkoers zorgde daarnaast ook voor steun. De dollar noteerde in Amsterdamd rond 12.00 uur ruim twee cent hoger dan de slotkoers van gisteren.

De internationals Koninklijke Olie en Unilever stegen net als gisteren als gevolg van arbitrage-aankopen. Koninklijke (slot: 146,30 gulden) was tegen het eind van de ochtend 1,60 gulden hoger, terwijl Unilever (slot: 181 gulden) 1,50 gulden aan de koers toevoegde.

Danzij grote omzetten in de internationals kwam de totale aandelenomzet op de Amsterdamse effectenbeurs gisteren uit op ruim 1,6 miljard gulden, ongekend groot vergeleken met de afgelopen maanden toen de dagomzetten niet groter waren dan enkele honderden miljoenen guldens. Bij de andere grotere fondsen en op de lokale markt waren de omzetten gisteren en vanmorgen als vanouds beperkt.

De omzet in Unilever was met 177 miljoen (dubbeltellingen) het grootst. Daarmee was Koninklijke Olie - 119 miljoen - gepasseerd. Beide staken met kop en schouders uit boven de nummers drie en vier, Philips met een omzet van 41 miljoen en Akzo met 31 miljoen.

Hoogovens, dat gisteren al tachtig cent verloor op 42,90 gulden, ging tegen de trend in met een verlies van zeventig cent. Handelaren zeiden dat enige verkoopdruk in een dunne markt zwaar op het aandeel drukte, maar dat de omzetten in Hoogovens beperkt waren.

Akzo zette evenens de verliezen van gisteren voort. De koers van het chemieconcern daalde gisteren 2,10 gulden op 131,30 gulden als gevolg van winstnemingen na de recente winst. Tegen het eind van de ochtend stond Akzo op een verlies van zestig cent.

In de aandelenhoek van de optiebeurs was een vriendelijk gestemd Unilever met 1.500 contracten de koploper, op de voetgevolg door Koninklijke Olie en Philips met beide precies 1.398 opties. In Unilever en Koninklijke bestond een duidelijkevoorkeur voor calls, terwijl in Philips de puts in de meerderheid waren.

HCS, dat gisteren omlaag dook bij een forse omzet van 1,1 miljoen stuks, wist vanmorgen weer iets aan koers terug te winnen. HCS heeft een kredietaanvraag ingediend bij de banken ABN Amro en CLBN, zo liet directeur Huub van den Boogaard weten. Hij herhaalde niet aan surséance van betaling te denken. Tevens ontkende hij geruchten als zou HCS werken aan een sterfhuisconstructie.

Op de lokale markt was de stemming iets minder. Pirelli leverde een daalder in op 17 gulden. Daarbij speelt het te verwachten verlies over 1991 en het afblazen van de fusie tussen Pirelli en de Duitse Continental een rol. Op de parallelmarkt verging het de meeste fondsen aardig. Havenbedrijf Hes Beheer steeg 1,10 op 39,20.

NEW YORK Het Dow Jones koersgemiddelde op Wall Street sloot gisteren voor de vijfde achtereenvolgende handelssessie op recordhoogte, maar de breder samengestelde graadmeters sloten verdeeld. De obligatiekoersen daalden scherp. Het Dow Jones koersgemiddelde van dertig fondsen sloot 3,58 punten hoger op 3.172,41. Maar op de bredere markt sloten 931 fondsen hoger, tegen 845 lager. Aanvankelijk bepaalden winstnemingen het beeld, maar net als de vorige sessie zorgde een koopgolfje tegen het slot van de handel ervoor dat de Dow de dag met winst kon afsluiten.

LONDEN De aandelenkoersen op de beurs van Londen schoten vanmorgen omhoog. Market makers reageerde op de scherp hogere koers van een contract op de index voor levering in maart en het recordslot op Wall Street. Het FT-100-koersgemiddelde (slot gisteren: 2.492,8) was tegen het eind van de ochtend ruim 21 hoger.

FRANKFURT Ook de Duitse beurzen openden volgens de verwachting hoger. Maar de omzetten waren niet groot. Handelaren klaagden dat fundamentele steun voor de hogere koersen ontbrak. Het Dax-30-koersgemiddelde (slot gisteren: 1.601,88) was bijna vier punten hoger.

TOKIO De beurs van Tokio is tot 6 januari gesloten.