Tabak

Op de middag van Tweede Kerstdag liepen ze allemaal te wandelen op het strand van Holkham: de Engelsen met hun honden.

Een beeld van grote vredigheid. Er was nauwelijks geblaf te horen, laat staan dat er links en rechts gevaarlijke viervoeters langs je heen schieten - zoals op het Scheveningse strand. Man, vrouw, hond: ze bewegen zich rustig, in elkaars nabijheid, voort - iedere groep een koninkrijk op zichzelf. Leven en laten leven, voor zover mogelijk. Dat is wat John Major in Maastricht bedoelde toen hij het had over de bijzondere Briste tradities en gewoonten. Hij heeft het dan over het weer, over sport en over het wonderbaarlijke Engelse landschap met zijn smalle, kronkelende wegen die, als het aan Duitse of Nederlandse Eurocraten zou liggen, moeten worden rechtgetrokken - uit het oogpunt van verkeersveiligheid.

Landen als Nederland passen zich nu al aan Europa aan, de Britten verzetten zich ertegen omdat ze niet inzien waarom wegen recht zouden moeten zijn. Hoewel ook Engeland voor de bijl zal gaan (zoals België bijna niet meer bestaat) zijn de Engelsen toch een moreel voorbeeld van nobel verzet. Heeft zich in Nederland een schrijver drukgemaakt over het Europese verbod op bepaalde tabak uit de Balkan omdat het teergehalte boven de Brusselse norm is?

In Engeland heeft John Osborne in een brief in de Times protest aangetekend - namens de toegewijde rokers van Sobranie, van Egyptische sigaretten en ook van de stevigere soorten Virginia zoals Capstan Full Strength. Sommige merken zullen verdwijnen. De tabak voor Capstan wordt opnieuw gemengd - maar zal haar unieke smaak verliezen. Het is, inderdaad, een enstige inmenging in de Europese geschiedenis en cultuur. Zelfs Fidel Castro heeft de traditionele sigarenindustrie op Cuba ongemoeid gelaten. Maar in Brussel weten ze beter.

Vandaar mijn grote liefde voor het Verenigd Koninkrijk. De meeste klassieke merken zullen wel met filter blijven bestaan, werpt in de krant een burocraat nog tegen. Maar dat is niks, net als cultuur met filter niks is. Die is zonder smaak, Europees.