Stasi-archief verbijstert dissidenten

BERLIJN, 3 JAN. Voormalige Oostduitse dissidenten hebben gisteren voor het eerst de dossiers mogen inzien die de staatsveiligheidsdienst (Stasi) over hen had aangelegd. Ze reageerden verbijsterd.

“We hebben aan ons gerichte brieven gevonden die we zelf nooit hebben ontvangen. Foto's, verslagen van afgetapte telefoongesprekken, rapporten over verborgen microfoons en afluisterapparatuur”, vertelde Gerd Poppe, activist voor de rechten van de mens.

Het leven van Poppe en zijn vrouw bleek te zijn neergelegd in vijftig dossiers van elk meer dan 300 getypte vellen. “Zelfs voor mensen die wisten dat ze zeer intensief waren bespioneerd, is dit onvoorstelbaar”, zei hij na een eerste lezing.

De Stasi hield er 200 kilometer dossiers op na, vaak met zeer persoonlijke informatie die werd verzameld door 85.000 agenten en honderdduizenden informanten. Een op 1 januari in werking getreden wet staat toe de "eigen' dossiers in te zien. Joachim Gauck, hoofd van het agentschap dat nu is belast met het toezicht op de archieven, zei dat gisteren alleen al 3.000 verzoeken waren binnengekomen.

Vera Wollenberger, inmiddels lid van het parlement in Bonn, kwam er al eerder achter - haar dossier lekte uit - dat haar man informant van de Stasi is geweest. Ze kwam gisteren bleek en trillend uit de ruimte waar ze uren had zitten lezen. “Iedereen die deze documenten wil bekijken moet er van doordrongen zijn dat hen zeer nare verrassingen te wachten kunnen staan.” (Reuter, AP)