Schermutselingen in El Salvador na akkoord

SAN SALVADOR, 3 JAN. Salvadoraanse troepen en linkse guerrillastrijders zijn op nieuwjaarsdag in het noorden van het land slaags geraakt, enkele uren nadat in New York de Salvadoraanse regering en het Farabundo Marti Bevrijdingsfront (FMLN) een voorlopig vredesakkoord hadden gesloten.

Volgens een woordvoerder van het leger was de botsing in de noordelijke provincie Chalatenango het gevolg van “een terroristische aanval” van het bevrijdingsfront. Het radiostation van de rebellen meldde daarentegen dat guerrillastrijders waren aangevallen door militairen van het leger. Er is ten minste één regeringssoldaat gesneuveld.

Het bereikte vredesakkoord moet een eind maken aan de twaalf jaar durende burgeroorlog. In de VN-verklaring over het akkoord staat dat de Salvadoraanse regering en het FMLN zijn overeengekomen de guerrillastrijders een rechtmatige plaats te geven in het burgerlijke en politieke leven van El Salvador. Het meer dan tachtig pagina's tellende document moet worden ondertekend op 16 januari.

In de hoofdstad San Salvador werd gisteren en vandaag een door de vakbonden georganiseerd volksfeest ter gelegenheid van het akkoord gehouden. In het hele land luidden kerkklokken en op veel plaatsen waren speciale gebedsdiensten, waarbij de naar schatting 75.000 mensen werden herdacht die tijdens de burgeroorlog zijn omgekomen.

De vreugde was niet algemeen. Rechtse politici en kranten beschreven het akkoord gisteren als “verdacht en gevaarlijk”. De Diario de Hoy, een landelijke krant die vaak de stemming in de rechtervleugel van de partij van president Christiani weergeeft, schreef in een commentaar dat het akkoord de “stabiliteit” van het land in gevaar kon brengen.

“Alles verbleekt bij de ernstige dreiging die wordt gevormd door het toelaten van terroristen in het politieke leven. Het is nu eenmaal niet mogelijk wolven en schapen in hetzelde weiland te houden”, aldus de Diario de Hoy.

De heropbouw van het vijf miljoen inwoners tellende El Salvador zal naar schatting 900 miljoen dollar kosten, zo zei de onderhandelaar van de Verenigde Naties, Alvaro de Soto, gisteren. (AP, Reuter)