Saoediërs 90 miljard kwijt aan Golfoorlog

RIAD, 3 JAN. De regering van Saoedi-Arabië heeft in 1990 en 1991 door de Golfoorlog twee keer zoveel uitgegeven als was voorzien. In beide jaren is in totaal 472 miljard rial (200 miljard gulden) besteed.

Dit is gisteren in de Saoedi-Arabische hoofdstad bekendgemaakt door het ministerie van financiën van het Arabische koninkrijk, na kabinetsbesprekingen met koning Fahd.

Dertig procent van de begroting ging op aan veiligheid en defensie. Een begroting voor 1991 werd indertijd niet gemaakt, omdat de kosten van de oorlog volgens de regering niet waren te schatten. Inmiddels is berekend dat Saoedi-Arabië in totaal 186 miljard rial (ongeveer 90 miljard gulden) heeft uitgegeven als gevolg van de bezetting van Koeweit en de daarop volgende Golfoorlog.

Voor 1992 zijn de uitgaven voor defensie en veiligheid begroot op omgerekend 25 miljard gulden. Volgens Koning Fahd zullen de totale uitgaven in 1992 181 miljard rial (ruim 85 miljard gulden) belopen.

“De moeilijke omstandigheden van de afgelopen twee jaar hebben ons genoopt veel geld in het buitenland te lenen”, zei koning Fahd gisteren tegen zijn ministers. Saoedi-Arabië zou inmiddels het overgrote deel van zijn schulden hebben afbetaald.

De koning sprak geen verwachting uit over de olieprijzen in 1992, maar schatte de olie-inkomsten op (omgerekend) 70 miljard gulden. Na de Iraakse inval in Koeweit heeft Saoedi-Arabië de olieproduktie opgevoerd tot 8 miljoen vaten per dag, 60 procent meer dan daarvoor. Sindsdien hebben de Soediërs de produktie op hetzelfde niveau gehouden, ondanks protesten van andere olieproducerende landen die lid zijn van de Opec (Organisatie van olieproducerende en exporterende landen). (AP, Reuter)