Rus: KGB zag in Vietnam nog in 1978 Amerikanen

WASHINGTON, 3 JAN. In Washington breekt men zich het hoofd over uitlatingen van de voormalige KGB-generaal Oleg Kaloegin, als zou de KGB nog in 1978 drie Amerikanen hebben verhoord die tijdens de oorlog in Vietnam krijgsgevangen zijn gemaakt.

De Vietnamezen hebben altijd volgehouden dat ze de laatste nog levende krijgsgevangenen al in 1973 hebben vrijgelaten. Volgens Kaloegin is dat niet waar: er zouden rond twaalf Amerikanen in Vietnam zijn achtergehouden. In Washington wordt aan de mededeling van Kaloegin getwijfeld, mede door het gebrek aan details en door Kaloegins opmerking dat hij de Amerikanen niet zelf heeft gezien en nooit in Vietnam is geweest. Kaloegin was indertijd hoofd van de contra-spionagedienst van de Sovjet-Unie. In november kreeg het Amerikaanse Congres al van een Vietnamese overloper te horen dat Sovjet-functionarissen Amerikaanse krijgsgevangenen hebben ondervraagd. Maar die zei dat dit alleen tijdens de oorlog gebeurde, niet daarna. (AP)