Rectificatie

Theun de Vries verzoekt ons het volgende te melden:

In mijn vertoog over de Duivel (CS 27 december) komt een kort exposé voor van de roman Doktor Faustus van Thomas Mann. Hierbij heb ik mij schuldig gemaakt aan persoonsverwisseling (duivelspoets?). De door mij gegeven portretschets van de duivel is die van Saul Fitelberg, internationaal impresario, die overigens wel tot het duivelspersoneel behoort, maar pas in hoofdstuk XXXVII voorkomt. De echte duivel ("rossig haar, rosse wimpers, roodgerande ogen, kazige facie, scheefgebogen neuspunt, gekleed in dwarsgestreept tricothemd, geruit colbert met te korte mouwen, plompgevingerde handen, een weerzinwekkende nauwsluitende broek, gele afgetrapte schoenen... een patjepeeër en een poen')treedt al met de grote duivelsdialoog op in hoofdstuk XXV.

Onder het tussenkopje "Goed en kwaad' wordt verderop gesproken van 's mensen biofysische emancipatie. Men leze uiteraard biopsychische.