Premier Lubbers naar Z-Afrika

DEN HAAG- ROTTERDAM, 3 JAN. Medio februari brengen premier Lubbers en minister Van den Broek (buitenlandse zaken) een officieel bezoek aan Zuid-Afrika. Dit is uit welingelichte kring vernomen.

Het ministerie van buitenlandse zaken, dat het bericht aan het begin van de middag nog niet wilde bevestigen, zou waarschijnlijk in de loop van de dag mededelingen hierover doen. Vermoedelijk is het bezoek van 18 tot en met 20 februari.

De regering gaat hiermee in op de uitnodiging die de Zuidafrikaanse president De Klerk vorig jaar deed toen hij op bezoek in Nederland was.

De laatste Nederlandse premier die een officieel bezoek aan Zuid-Afrika bracht, was Drees in 1952. Later stond de apartheidspolitiek in Zuid-Afrika lange tijd de betrekkingen tussen beide landen in de weg. Minister Van den Broek is wel als lid van EG-missies enkele malen in Zuid-Afrika geweest.

Kort na het bezoek van Lubbers en Van den Broek zal staatssecretaris Van Rooy (economische zaken) Zuid-Afrika aandoen. Van Rooy bezoekt de beurs van het Nederlandse bedrijfsleven die van 4 tot 7 maart in Johannesburg wordt gehouden. Circa 45 bedrijven en instellingen zullen daar zijn vertegenwoordigd.