Parlement Zweden keurt privatisering van industrie goed

STOCKHOLM, 3 JAN. Het Zweedse parlement heeft de regering gisteren toestemming gegeven nog dit jaar te beginnen met de privatisering van de industrie.

De volksvertegenwoordigers gaven de nieuwe regering onder leiding van premier Carl Bildt groen licht om 35 staatsbedrijven af te stoten. Dat moet de schatkist de komende tien jaar 10 miljard kroon (3,8 miljard gulden) opleveren.

De sociaal-democraten, die het land de afgelopen 50 jaar met een kleine tussenpoze regeerden, hebben in deze periode een omvangrijke staatssector opgebouwd. Garantie voor werkgelegenheid stond daarbij voorop. Veel bedrijven die net zo goed als private onderneming zouden kunnen functioneren, kwamen onder de paraplu van de staat.

Tot de bedrijven die op de nominatie staan om te worden geprivatiseerd behoren de rederij Celsius, het farmaceutisch concern Procordia en het Zweedse aandeel in de luchtvaartmaatschappij SAS. Absolute parel in dit rijtje is de Celsius-groep, die een gemiddelde omzet behaald van 8,7 miljard kroon (2,7 miljard gulden) per jaar. Celsius bezit onder meer een belang van 50 procent in de Zweedse wapenfabrikant Ordnance. (DPA)