Parijs tracteert bij verhuizing van ENA

STRAATSBURG, 3 JAN. De Franse regering heeft 1 miljoen francs vrijgemaakt om het leed te verzachten van leerlingen en staf van de Ecole Nationale d'Administration (ENA), de opleiding voor de Franse politieke en ambtelijke elite die van Parijs naar Straatsburg moet verhuizen.

De cursisten die vandaag aan hun eerste lessen in Straatsburg beginnen krijgen gratis: twee weken onderdak in een drie-sterren hotel, rondleidingen door de stad, gastronomische avonden en een weekeinde skiën in de Vogezen. Sinds de regering van Edith Cresson in oktober in het kader van een decentraliseringsprogramma de verhuizing van de elite-opleiding aankondigde, heeft de school - vaak machtige - oud-leerlingen te hulp geroepen bij het verzet tegen het gedwongen vertrek naar de provincie. Een aantal Enarques hield voor het eerst in hun leven een nachtelijke "sit-in'. Het pleit is nog niet beslist. De definitieve verhuizing staat pas voor het jaar 2000 op het programma. De lessen die vandaag in Straatsburg beginnen zijn slechts een voorbereidende cursus. (Reuter)